261 млн. лева на ден изработват българите

807
261 млн. лева на ден изработват българите

© Pixabay

Средно по 261 млн. лева изработват българите за един календарен ден. Така, за да изпълнят официално заложените приходи към бюджета за тази година, българите ще трябва да работят 136 дни, за да подсигурят хазната и да се подсигурят публичните харчове.

16 май тази година ще бъде и последният ден, в който, образно казано, гражданите работят за държавата. Това сочат изчисления на Института за пазарна икономика, публикувани на официалния сайт на организацията.

Денят на свобода от правителството, наричан по света Tax Freedom Day, е денят, в който гражданите започват да работят за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано.

Тази година, за да „напълним хазната“, ще са нужни 136 дни. Това е по-дълъг период спрямо предходните години, което означава, че данъчната тежест у нас се увеличава. За сравнение, през миналата 2016 г. за достигане на Деня на свободата от правителството са нужни 133 дни, а през 2009 година – 125 дни.

За настоящата година има два интересни нюанса. За цели 10 дни през 2017 г. европейските данъкоплатци ще отменят българските, което отразява предвидените над 2.6 млрд. лв. помощи от ЕС.

Освен това, към дните може да добавим 5 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1.3 млрд. лв. по консолидираната фискална програма.

610 лева минимална заплата предвиждат през 2020 годинаМинималната заплата у нас ще скочи поетапно до 610 лева през 2020 година

Най-много дни през 2017 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно.

Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях денят на свобода от правителството идва чак в първите дни на юли. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...