4.5% ръст на кредитите за потребители

1680
4.5% ръст на кредитите за потребители

© Pixabay

С 4.5% на годишна база нарастват кредитите, отпуснати на физически лица, сочат данните на Българската народна банка. Така сумата достига 18.677 млрд. лева (+овърдрафт заемите) към края на месец февруари тази година.

В края на отчетния месец жилищните кредити възлизат на 8.801 млрд. лв., като нарастват на годишна база с 2% (1.8% годишно увеличение през януари 2017 година).

Потребителските кредити достигат сумата от 7.317 млрд. лв.. Това е ръст от 3% на годишна база, при увеличение от 2.8% през февруари, спрямо същия месец на предходната година.

Какво да направим, ако имаме кредит днес?В случай че ипотечният ви кредит е поне на 2-3 години, а лихвите ви са от порядъка на 5-6% (а дори и повече), то добре е да се зачетете в следващите редове и препоръката на водещ консултант на пазара.

Заемите, отпуснати на фирми, отчитат ръст в размер на 1.8% на годишна база, до общата сума от 30.561 млрд. лева (+овърдрафт заемите). Бизнес кредитирането засилва ръста си, след като през януари бе отчетено увеличение на годишна база от 1.6%.

Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са 1.504 млрд. лв. в края на февруари 2017 г. В сравнение с февруари 2016 г., те се увеличават с 25.9% (26.5% годишно повишение през януари 2017 г).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg