5 начина да спазвате сроковете, които сами си поставяте

4552
5 начина да спазвате сроковете, които сами си поставяте

Срокове. Понякога те са способни да ни изпълнят с негативни емоции. Харесвате ли ги, или не, едно е сигурно: те са удивително мотивиращи. Няма нищо подобно на това да се съберете и да концентрирате цялата си енергия върху изпълнението на задача в срок.

В същото време крайните срокове не са толкова ангажиращи, когато самите ние си ги поставяме, нали така? Със сигурност – понеже идеята, че ще влошите отношенията с шефа, с колегите или пък с клиента, е доста по-стряскаща.

Когато обаче си поставите лично краен срок, рискът да го пропуснете е голям. Планирате да постигнете дадена цел до края на седмицата – а след това я отмествате за ... края на другата седмица. А защо не и за другия месец?

Да си поставяме краен срок и да се съобразяваме с него е важно. Затова предлагаме да започнете успешно да правите точно това!

Как? Използвайте тези 5 ключови стратегии:

1. Съставете план от мини цели

Имаме навика да бъдем доста амбициозни, когато си поставяме цели. Това не е лошо, но може да ни накара да се чувстваме притиснати и претоварени.

Независимо дали искате да започнете бизнес, да стартирате блог, да разработите маркетингов план или нещо друго, съвсем различно, препоръчително е да разбиете плана на мини цели.

Да кажем, че започвате да пишете книга. Вместо да си казвате: Искам да я напиша в рамките на година, по-добре формулирайте нещо от този род – поставете различни крайни срокове за всяка глава, краен срок за редактиране и т.н.

Това „разбиване“ може да бъде от голяма полза. Ще ви накара да чувствате успех по-често, отколкото когато сте вгледани в единствения краен срок.

2. Открийте партньор, на когото можете да разчитате

Само защото си поставяте краен срок, не означава, че не можете да замесите и други хора. Понякога имаме нужда от някой, който да бъде наша опора.

Освен това този човек, независимо дали е майка ви, колега, дори шефът, също ще е наясно с крайния ви срок и ще ви помага да го спазите.

Ако не можете да се доверите на себе си, задължително потърсете човек, на който можете да разчитате и ще ви бъде от помощ в изпълнението на целта в срок.

3. Поставайте крайни срокове след определени дни

Колкото по-страшни са те, толкова по-добре. Това е една неприятна, но реалистична представа за крайните срокове.

Именно на онези, който са най-скоро, обръщаме внимание. Затова не си казвайте, че имате 3 месеца до пускането на сайта. Вместо това очертайте задачите си пред 90-те дни.

4. Създайте усещане за спешност

По същия начин можете да се амбирицате, като си създадете усещане за спешност и неотложност.

Разбиването на поставената цел на малки цели може да бъде полезно, в този ред на мисли. Колкото по-скорошен е срокът за изпълнение, толкова по-наложително е да се заемете със задачата.

5. Формулирайте наградите и последствията

Простото постигане или завършване на дадета цел не е достатъчно, за да ви мотивира. Понякога имате нужда от допълнително вдъхновение, за да продължите да се борите.

Тук идва ролята на наградите и последствията... в положителния смисъл на думата. Помислете какво печелите от спазването на сроковете, които си поставяте.

Определено е нещо, което не бихте отказали. Оставяме на вас да измислите как да се възнаградите за положените усилия, постоянството и силната воля!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg