5 съвета за по-добро CV от бивш директор в LinkedIn

3495
5 съвета за по-добро CV от бивш директор в LinkedIn

© Pixabay

Намирането на първата работа след университета е едно от най-големите предизвикателства за младите специалисти.

Следващото препятствие пред тях е издигането на работното място. В тези моменти младите служители реално разполагат с някакъв опит, който обаче не е достатъчен да говори вместо тях на работодателите.

Леела Шринивасан, главен маркетингов директор в софтуерна компания за подбор на персонал и бивш директор в сайта за професионалисти LinkedIn, посочва, че скокът към по-добра работна позиция е пряко свързан с резюмето и опита на младия служител.

Представяме 5 съвета, които младите специалисти би трябвало да използват за намирането на по-добра работа в началото на професионалния им път.

1. Намерете контакт в компанията, в която кандидатствате

Когато кандидатствате за нова работа, не разчитайте особено на онлайн формите за кандидатстване, тъй като това е най-неефективният начин, казва Шринивасан пред CNBC.

Обикновено един на всеки 100 кандидати ще бъде назначен, но ако използвате единствено основната онлайн форма за кандидатстване ситуацията става още по-тежка – един на всеки 152 кандидати, казва експертът.

По думите ѝ, младежите трябва да намерят по-добър начин да бъдат забелязани от компаниите. Един от тях е да намерите начин да достигнете до хората, отговорни за човешките ресурси. Тогава шансовете се увеличават до 1 на 72 кандидати.

Най-ефективният начин да започнете нова работа си остава препоръката от служител. Този подход вдига шансовете значително – 1 на всеки 16 получава работата.

Така препоръката е 10 пъти по-ефективна спрямо стандартните процедури за кандидатстване.

2. Подобрете онлайн CV-то си

Онлайн резюмето ви е точно толкова важно, колкото това, принтирано на хартиен носител, казва Шринивасан. „LinkedIn си остава невероятно популярно място, където служителите човешки ресурси често намират следващия назначен”, казва тя.

Младите специалисти трябва напълно да обновят онлайн CV-то си, детайлно да посочат постиженията си и винаги да държат обновен онлайн профила си, тъй като не се знае кога човек, набиращ персонал, ще попадне на него.

По думите на експерта, дори и да не търсите нова работа, онлайн автобиографията ви трябва да е винаги оптимизирана. Така следващата ви работа може да дойде, когато най-малко очаквате.

3. Назовете лидерските си умения точно и ясно

Ако търсите повишение в позиция, която предполага лидерска роля, ясно назовете опита си и как по-точно той е свързан с конкретната роля, за която кандидатствате, казва Шринивасан.

По думите ѝ, кандидатите с по-малък опит, трябва да акцентират на мигове от живота си, в които са оказвали влияние на група хора или са ги предвождали в някакво начинание. Експертът отбелязва, че освен всичко друго, всяко CV трябва да е конкретно предназначено за компанията, в която кандидатствате.

4. Използвайте ключови думи, за да навигирате онлайн CV-то си

Големите организации обикновено използват онлайн база данни, за да сортират автобиографиите, казва Шринавасан. Ако кандидатурите се сортират по търсени качества и умения, то тогава е важно разбираемо да изредите уменията, които имате.

Много често служителите човешки ресурси търсят подходящ кандидат по ключови думи. Така, ако тези думи не присъстват във вашата автобиография, изобщо няма да попаднете в полезрението на компанията.

5. Не забравяйте да включите човешкия елемент във вашето CV

Въпреки че компаниите използват автоматизирани системи за подбор на кандидатите, не забравяйте, че накрая вашето CV ще попадне в човешки ръце.

Поради това е хубаво да включите и списък с вашите лични интереси.

Така например, ако сте човек, който обича готвенето, позволете на набиращия персонал да знае това. По този начин автобиографията ви ще стане по-запомняща се, което може да стане и отправна точка за евентуалното ви интерю за работа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg