5 стратегии, с които ще осъществите финансовите си цели

4801
5 стратегии, с които ще осъществите финансовите си цели

Ако сте сред хората, които са си поставили няколко цели за новата година, вероятно осъзнавате, че ентусиазмът от първите дни вече позатихва. Така рискувате да не осъществите плановете си.

Не сте сами. Трудно е да следваме стриктно обещанията, които си даваме, особено когато ни връхлетят още ред предизвикателства през годината. Когато обаче става дума за цели в сферата на финансите, струва си да бъдем по-уверени и издръжливи.

Предлагаме 5 стратегии, с помощта на които да реализирате на практика финансовите си цели.

1. Фокусирайте се върху днешния ден преди всичко

Една поставена цел, която е добра, позволява да я следвате, имайки възможност да направите нещо за постигането й още днес. Когато си обещаете нещо, колкото по-далечно е постигането му, толкова по-голяма е вероятността това да не стане.

Затова е препоръчително да си поставяте краткосрочни цели, които да следвате с постоянство. Така ще постигнете резултати. Какво можете да направите днес, за да постигнете своята финансова цел? Можете, например, да харчите по ефикасно средствата си. Поставяйте си ежедневни цели.

2. Превърнете ежедневните цели в „поредици“

Едно мощно средство за създаването на нов ежедневен ритуал? Опитайте се да го превърнете в „поредица“ от подобни ритуали. Монтирайте бяла дъска у дома и напишете на нея с три-четири думи ежедневието, което искате да следвате.

Всяка сутрин поглеждайте дъската. В края на деня, ако сте успели да спазите режима, сложете Х. Ако не сте, изтрийте всички Х преди това. След като постигнете успех в рамките на няколко дни поред, ще забележите, че има ред Х-чета, които бележат приближаването до постигането на финансовата цел. Ще бъдете горди от себе си.

Така няма да искате да триете Х-чета. Виждайки поредицата от тях, ще ви бъде жал да не продължите да бъдете устремени към целта си. Освен това ще ви мотивира да продължите напред.

3. Активно търсете възможности, които ви носят удоволствие и радост

Много финансови цели изискват да съкращавате бюджета за едно или друго. Именно това е причината, поради която често се проваляте. Няма я забавата, няма ги удоволствията. Вместо това активно потърсете начини, по който можете да се забавлявате, без да харчите повече пари, отколкото сте предвидили.

Така няма да стигате до извода, че поставените финансови цели ви изтощават и ви правят нещастни. Ще елиминирате и навика си да си доставяте радости задължително чрез харченето на пари.

4. Съзнателно търсете приятелството на хора, които са финансово отговорни

Те ще ви дадат друг поглед към живота. Ще ви заразят със здравословните си навици да управляват финансовите си средства.

Този тип хора не си купуват скъпи коли и не обичат да носят скъпи дрехи постоянно. Те не приемат новия флагман за задължителна придобивка. Карат скромна кола и се обличат разумно, но добре. Дори носят храна в офиса си.

Активно потърсете такива хора и се обградете с тях. Открийте нещата, които ги радват. Пробвайте, може и при вас да има същия ефект.

5. Дръжте целите си близо до сърцето си

Те не бива да ви обсебват, но не трябва и да ги губите от погледа си. Затова планирайте осъществяването им чрез малки, но ежедневни съзнателни крачки към тях. Един списък с покупки от магазина няма да ви вдъхнови. Ще ви вдъхнови идеята за финансова свобода или къщата, която искате да си купите преди пенсионирането.

Приложете тези 5 стратегии и ще успеете да постигнете финансовите си цели за 2017 г. Успехът е възможен!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...