50% от печалбата на държавните фирми ще отидат в бюджета

1010
50% от печалбата на държавните фирми ще отидат в бюджета

© Pixabay

50% от печалбата на държавните дружества ще влезе в бюджета, след като днес служебният кабинет прие „Разпореждане за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата на държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала за финансовата 2016 година“, става ясно от съобщение на пресофиса на Министерски съвет.

Основание за процедурата са параметрите, заложени в Закона за държавния бюджет 2017 г. Припомняме, че през последните години процентът от печалбата на държавните предприятия, който трябва да се влее в бюджета, намаля поетапно до настоящите 50%.

За сравнение, през 2014 година процентът бе в разсмер на 70% от пчелабата.

ИПИ: Финансово състояние на държавните предприятия в БългарияДържавните предприятия представляват една много важна част от икономиката на България.

От обхвата на разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, като се отчита тяхната специфика и изключителната им зависимост от ограничен брой източници на финансиране.

Извън обхвата на разпореждането са и дружествата от отрасъл „Водоснабдяване и канализация“ поради изпълнение на предварителни условия във водния сектор за усвояване на средствата от европейските фондове за програмния период 2014-2020 година.

Срокът за внасяне на отчисленията и дивидентите за държавата е 31 май 2017 г., а 15 юли 2017 г. – за дружествата, които съставят годишен финансов отчет съгласно чл. 31, ал. 1 от Закона за счетоводството, пише в съобщението.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg