55% ръст на вноса от Русия

2474
55% ръст на вноса от Русия

© Pixabay

Вносът на руски стоки и услуги в България нараства с 55% към края на първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата 2016 година. Така за първите три месеца на тази година, България е внесла стоки и услуги от Русия в размер на 1.43 млрд. лева, сочат данните на Националния статистически институт.

За сравнение, през същия период на миналата година, вносът ни от Русия е бил на стойност 922.9 млн. лева.

Като цяло, вносът на руски стоки и услуги заема дял от 10.3% от общия внос на България и 27% от вноса ни от трети страни.

Над 90% от вноса от Русия обикновено се дължи на енергийни доставки под формата на нефт и газ. 

На този фон, през първото тримесечие на тази година, износът ни на стоки и услуги за Русия достига 172.9 млн. лева, което е с 12% повече спрямо същия период на миналата година. 

Вносът на България от трети страни през периода януари - март 2017 г. се увеличава като цяло с 41.8% на годишна база и достига  5.158 млрд. лева. След  Русия, България внася най-много стоки у услуги от страни извън ЕС от Турция, Китай и Сърбия.

През периода януари - март 2017 г. износът на България за трети страни се увеличава с 20.1% на годишна база до общо 4.243 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Египет, Сърбия, бившата югославска република Македония и Руската, които формират 52.9% от износа за трети страни. 

През първото тримесечие на тази година, страната ни е внесла стоки за общо 13.9 млрд. лева от трети страни и от ЕС, като това е ръст от 21% на годишна база.

Общият износ на България също нараства, но с по-бавни темпове от вноса. Страната ни е изнесла стоки и услуги за 12.1 млрд. лева през разглеждания период, което е ръст от 14.8% на годишна база. 

Така общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - март 2017 г. и е на стойност 1.766 млрд. лева. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg