60% от спинърите у нас са спрени от продажба

2370
60% от спинърите у нас са спрени от продажба

Около 60% от проверените антистрес продукти познати като спинери са спрени от продажба у нас.

Това се случва, след като проверка от страна на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, сочи, че те не отговарят на изискванията за безопасност.

За неизрядните продукти са съставени 66 акта на обща стойност над 50 хил. лв., съобщават от агенцията. 

Извънредната проверка стартира в края на месец юни като в нейния ход бяха обхванати 154 търговски обекта и са инспектирани 219 вида спинери, част от които бяха дадени за изследвания и в лаборатория.

Позитивната констатация, след изследванията е, че предлаганите спинери на българския пазар не съдържат олово и живак над допустимите граници. Обстоятелство, което е било установявано при сходни проверки в трети страни и което крие риск, защото тези продукти се ползват основно от деца. Регистрирани са обаче редица други несъответствия при 161 от проверените спинери:

- 99 броя са без маркировка за съответствие;

- 141 модела са без посочено наименование и адрес на отговорния икономически оператор, който ги е пуснал на пазара;

- 108 броя са без идентификация на продукта (марка, модел, артикулен номер, партида).

По време на проверката са закупени образци за изпитване в лаборатория - два от тях са изработени от твърд полимер и един от метал. Получените резултати показват, че образците, изработени от твърд полимер при нормална употреба (падане) отделят малки части, които могат да се погълнат от дете.

2/3 от спинърите у нас са опасниПопулярната играчка, известна като спинър, се оказа опасна

На основание получените при изпитването резултати и извършената оценка на риска е установено, че тези спинери, носят сериозен риск при употребата и те ще бъдат обявени в Европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти – RAPEX.  Към несъответстващите продукти ще бъдат предприети съответните законови мерки, като до момента са спрени със заповеди 97 различни вида спинери.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg