62% от сумата по депозитите се намира в едва 5% от сметките

2616
62% от сумата по депозитите се намира в едва 5% от сметките

© БНБ

61.93% от общата сума по депозитите на физически лица у нас се намира в едва 4.97% от сметките.

Това сочат изчисления на Profit.bg на база данните на Българската народна банка към края на месец юни тази година.

Така от влогове за общо 45.8 млрд. лева, цели 28.3 млрд. лева се съхраняват в едва 499 634 броя договорени депозити, при положение че у нас има общо 10 033 675 броя влогове на физически лица.

В посочените 499 634 броя влогове се съхраняват суми над 20 хил. лева. С други думи, в едва 4.97% от депозитите у нас има суми, надхвърлящи този праг, докато в останалите 95% от сметките са депозирани средства на стойност под 20 хил. лева.

Данните ясно сочат, че у нас има голяма концентрация на средства в малка група хора, поне по отношение на влоговете в българските търговски банки. Още повече, че всеки гражданин може да има повече от един депозит, така че тези 499 634 броя сметки навярно са концентрирани в доста по-малък брой физически лица.

Спад в печалбата на банките към края на полугодиетоПечалбата в резултат на валутни курсови разлики продължава да набъбва с впечатляващ темп

От друга страна, за сравнение, 65% от депозитите у нас са за суми до 1000 лева, или с други думи – в 65% от договорените депозити у нас се съхраняват едва 2.09% от общата сума по всички влогове на домакинствата (960 млн. лева е общата сума по влоговете за суми до 1000 лева). 

Нещо повече, 75.5% от всички депозити на физически лица са за суми до 2 500 лева, като в тях се съхраняват едва 5.8% от общите спестявания, държани на влог в банките у нас.

Докато най-многобройни са депозитите за ниски суми, то - логично, най-малобройни са влоговете за суми, надхвърлящи 1 млн. лева. В 743 милионерски депозита се съхраняват общо 1.809 млрд. лева, или средно по 2.4 млн. лева на влог.

Депозитите за суми между 50 и 100 хил. лева съхраняват най-голям обем средства у нас – общо 7.2 млрд. лева при 105 260 броя влогове.

Въртим 42 млрд. леваТова показват данните на БНБ за най-бързоликвидните парични средства у нас, а именно паричен агрегат М1

Като цяло ниските лихви по депозитите у нас карат вложителите да търсят алтернативи за своите спестявания. Интересно е да се отбележи, че въпреки това, само при депозитите за ниски суми се наблюдава спад, както в държаните средства, така и в броя договорени влогове.

И обратното, при влоговете за сума над 5 хил. лева се отчита ръст, както при влаганите суми, така и при броя договорени депозити.

Поради това общият брой на депозитите на физически лица у нас намалява с 3.9% на годишна база към края на първите 6 месеца на тази година, но общата сума по депозитите расте с 5.7% за същия период. Интересна тенденция, особено при положение че годишната инфлация у нас достигна 1.9% към края на полугодието, по данни на НСИ.

За сравнение, средните годишни лихви по новите депозити за физически лица към края на месец юни тази година възлизат на 0.44% за влогове, договорени в левове, и 0.30% за тези, договорени в евро, сочат данните на БНБ.   

Автор: Мартин Леков

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg