7 леснодопустими плашещи финансови грешки

5547
7 леснодопустими плашещи финансови грешки

Хелоуин може да внесе в ежедневието ви доза страх и ужас, но тук става дума за художествена измислица и декори. А като вземем предвид и бонбоните и близалките, нещата съвсем стават миловидни.

По-страховити и плашещи са финансовите грешки, които можете да направите сега – някои от тях могат да ви преследват дълги години. Ето няколко от най-лошите финансови грешки, които лесно можете да допуснете.

1. Да бъдете неорганизирани


Възможно е да сте активен инвеститор, но да сте неорганизирани, а тогава ползата е под въпрос. Редовно следете представянето на инвестициите ви.

2. Отлагането на спестяване на пари за пенсия

Пенсионните години ви изглеждат далеч-далеч в бъдещето. Някакви си десетилетия. Но защо да започнете да спестявате пари сега, когато можете да вложите същите тези пари в екскурзия? Достатъчно е да отделяте няколко процента от заплатата си, за да положите основите на по-добри години в пенсия.

3. Подценяване на банковите такси

Банките по всевъзможен начин си дърпат пари от банковите ни сметки – за проверка на сметката, за теглете на пари, за пазаруване, месечни такси за обслужване и т.н. Потърсете информация за таксите, които банката ви взима. Сравнете ги с тези на други банки.

4. Неумерено инвестиране

Възможно е да влагате прекалено много от средствата си в инвестиции. Т.е. да заделяте пари за други цели вместо да обслужвате важни месечни потребности. В един момент е нормално да не издържите.

5. Неглижиране на здравето с цел пестене на пари

Тези от вас, които рядко или въобще не ходят на лекар, изпитват по-малко трудности да пестят. Но рискът при вас е голям. Какво ще се случи при сериозен непланиран инцидент или заболяване? Можете ли да извадите от джоба си достатъчно пари, за да покриете разходите за болница и лечение? Ако сте фрийлансър, препоръчваме ви да си направите здравна застраховка.

6. Използване на кредитната карта за всичко

Нормално е да използвате кредит за закупуване на нещо голямо и като цяло - по-съществено. Но ако започнете да теглите пари за щяло и нещяло, финансовите ви проблеми няма да имат край.

7. Не инвестирате изобщо

Това е сериозен проблем сред младите хора, които спестяват пари, но предпочитат да ги държат в спестовна книжка. На Запад дори има синдром, поясняващ точно това състояние. Проучете инвестиционните възможности и преразгледайте спестовните си практики.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg