7 причини, поради които се проваляме

5368
7 причини, поради които се проваляме

© pixabay.com

Както всеки успешен човек би отбелязал с искреност, провали има и всеки един от нас може да се похвали със свои собствени.

Но от всеки провал ние научаваме два еднакво ценни урока. Един от тях е, че има поне една причина за провала ни. Вторият е, че може да се оттласнем от него.

Тогава защо се проваляме? Как да променим това?

Според Шин Кхера, автор на You Can Win, провалите най-често се случват поради една от седем причини. Харви Макей, бизнес лектор и автор на бестселъри, допълва, че всяка една от тези причини може да ни научи на нещо ценно, да ни покаже как да избягваме провалите и попадането в една и съща дупка.


Предлагаме ви да се запознаете със 7-те причини и тяхното решение:

1. Липса на постоянство

Повечето хора се провалят, не защото нямат познания или талант, а защото просто се отказват. Важно е да запомните две думи: постоянство и съпротивление. Бъдете постоянни в това, което трябва да бъде направено, и се съпротивлявайте срещу това, което не бива да се прави.

Опитайте нови подходи. Постоянството е важно, но повтарянето на едно и същи действие отново и отново, надежката, че този път ще се получи, вероятно няма да ви изведе до успеха. Хвърлете поглед към неуспешно вложените усилия и направете промяна.

2. Липса на убеденост

Хората, които страдат от липса на убеденост, са в средата на пътя. Но какво се случва там? Прескачат ви. Хората без убеденост се провалят, тъй като им липсва увереност и кураж. Понякога те правят нещата по начин, който знаят, че не е правилният.

Решете какво е важно за вас. Ако нещо се случва не по точния начин, струва си да се върнете на правилния. Дайте свобода на своята страст. Няма проблем да работите в сътрудничество с някого и да постигнете успеха заедно.

3. Рационализация

Победителите анализират, но те никога не рационализират. Губещите рационализират и разполагат с цял списък извинения, чрез които обясняват провалите си.

Променете своята перспектива. Не мислете за неуспеха като за провал. Малко хора успяват в целта си от първия път. Повечето се борят с постоянство и дават най-доброто от себе си, за да разберат как точно да се случат нещата.

4. Отхвърляне на предишни грешки

Някои хора живеят и учат, други само живеят. Провалът е учител, ако имаме правилното отношение към него. Мъдрите хора се учат от грешките си – последните те наричат „опит“.

Дефинирайте проблема по-добре. Анализирайте ситуацията – какво искате да постигнете, каква е стратегията ви, какво не работи.

5. Липса на дисциплина

Всеки, който е постигнал нещо значимо, го е постигнал с дисциплина. Тя означава самоконтрол, жертване и избягване на разсейващите елементи и изкушенията. Т.е. бъдете фокусирани.

Не бъдете перфекционисти. Вероятно имате представа за успеха – как изглежда и как се усеща. Макар това да ви мотивира, всъщност визията ви може да е нереалистична. Успяването в една цел няма да елиминира всичките ви проблеми.

4 урока, които трябва да научите до 30 г., за да имате успехСпоред потребители на дигиталната платформа за въпроси и отговори Quora

6. Ниска самооценка

Ниската самооценка е липса на самоуважение и признаване на собствената значимост. Хората, които страдат от липса на увереност в себе си, постоянно се опитват да открият себе си.

Не си слагайте етикети. Може да сте се провалили, но самите вие не сте провал, докато не спрете да се опитвате. Мислете за себе си като за все още борещи се за постигането на целта. Така ще съхраните своето търпение и целеустременост.

7. Фаталистично поведение

Този начин на поведение пречи на хората да поемат отговорност за позицията си в живота. Те си обясняват успеха и провала с късмет. Разчитат на съдбата, а не на своите усилия.

Поглеждайте се в огледалото всеки ден и си казвайте – Аз съм шефът! Възможно е да не контролирате всичко в живота си, но разполагате с повече власт, отколкото осъзнавате.

Сами сте отговорни за щастието и успеха си. Вашето поведение определя висотата, до която може да се издигнете.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg