7 съвета от Илон Мъск за нови предприемачи

6357
7 съвета от Илон Мъск за нови предприемачи

© twitter

Основателят на Tesla Илон Мъск е сериен предприемач. Образът му е вдъхновение за актьора Робърт Дауни Джуниър, когато се превъплащава в Железния човек на големия екран. Първият успешен удар на Мъск е платежната инфраструктура PayPal, на която роденият в Южна Африка предприемач е съосновател.

Вместо да се пенсионира рано-рано, милиардерът насочва енергията си към това да изведе хората в Космоса, така че да населим друга планета. Основателят на SpaceX влага и сериозни суми в разработката на системи за свързване на човешкия мозък с технологиите.

Иновативните му идеи, съчетани със здрава работа, са донесли на Илон Мъск колосалните 15.3 млрд. долара, по данни на Forbes, цитирани от CNBC.

Ако се стремите към успех в бизнеса, би било умно да имате предвид няколко съвета от тефтерчето на Мъск. Ето малка част от това, което предприемачът е научил през последното десетилетие.

1. Изисквайте обратна връзка

Стартирането на бизнес е процес на опитване и грешки. През август 2013 г., на събитие, организирано от Google, Мъск подчертава важността на това да искате съвети.

"Събирайте обратна връзка от колкото се може повече хора за всяка една идея, която имате. Търсете критични мнения. Питайте ги какво не е наред. Често трябва да се отдалечите от подробностите, за да осъзнаете какво не е наред“, съветва Мъск.

Понякога критиките не са нещо, което е лесно да понесете, но са част от процеса на учене. Ако искате да успеете в бизнеса, се научете да не приемате обратната връзка твърде лично.

2. Изцапайте си ръцете

Мъск не е изградил Tesla, докато седи в офиса си, гледайки как работниците се трудят. По време на събитието на Google той посочва, че лидерите на компании, съоснователите и изпълнителните директори трябва да правят всичко, което е необходими, за да държат бизнеса си в правилна посока.

"Трябва да правите всички видове задачи и дейности, които принципно не бихте искали да вършите“, казва милиардерът. По думите му, трябва да сте готови на всичко, работете независимо от времето – няма задача, която да е незначителна.

При все че не е много бляскаво, работата на изпълнителния директор може да включва от отговаряне на телефонни обаждания до почистване на кухнята в офиса, особено когато компанията ви е млада. Бъдете готови да навиете ръкави и да се трудите здраво. 

3. Назначавайте тези, които пасват

Когато назначавате нови служители, трябва да сте сигурни, че те ще паснат на настоящия ви екип. „Мисля, че е важно всички да разбират точно каква е мисията и още когато се присъединяват към компанията, трябва да са запознати с главната цел“, казва Илон Мъск.

Според него, когато целта е ясно дефинирана и разбрана и когато хората отговарят с „да“, трябва да е ясно, че те са съгласни с посоката на фирмата, а не идват само заради заплатата – трябва да вярват в това, което прави компанията.

Ако някой от екипа ви показва признаци, че не се асоциира с културата във вашата фирма, Мъск препоръчва провеждането на личен разговор, за да се изясни какъв е проблемът. В повечето случаи служителите променят поведението си след това, но ако това не се случи, трябва да сте подготвени да ги освободите.

4. Задавайте съдържателни въпроси

Хората, търсещи работа в Tesla, SapceX или друга от компаниите на Мъск, се интервюират внимателно. Предприемачът вярва, че въпросите по време на разговор с потенциален служител могат действително да покажат дали даден кандидат е подходящ за позицията.

През февруари 2017 г., по време на конференцията World Government Summit в Дубай, Мъск говори за един конкретен въпрос по време на интервю, който разкрива най-ясно отношението на кандидата.

"Разкажи ми историята на живота си и за решенията, които си взимал по пътя си. Кажи ми още за някои от най-тежките си проблеми и как си ги решил“, съветва Мъск. По думите му, хората, които реално разрешават проблемите, знаят как да се справят с малките детайли.

5. Не позволявайте скептиците да ви сломят

Когато Мъск бе поставен в класацията Time 100 на най-влиятелните личности в света през 2013 г., Ричард Брансън написа материал в списанието, поздравявайки неговата способност да опровергава критиците.

"Дори и скептиците да ви казват, че нещо не може да се направи, Илон идва и го прави реално“, написа Брансън. Независимо дали защитава цената на акциите на Tesla или идеите си да колонизира Марс, Мъск не се притеснява. 

“Парадоксално е как Мъск работи за подобряването на нашата планета и същевременно строи космически кораб, за да я напуснем“, пише Брансън. По думите му, това се дължи на факта, че Мъск е човек, които може да вижда много неща едновременно.

6. Отървете се от процеса

"Не вярвам в процеса“, казва Мъск през 2012 г. в интервю за Wired. "Впрочем, когато интервюирам потенциален служител и той или тя каже, че всичко зависи от процеса, го виждам като лош знак“, обяснява той.

По думите му, проблемът е, че в повечето големи компании процесът е изместил мисленето. „Окуражени сте да действате като малка част от комплексна машина. Това поддържа хора, които не са толкова умни или креативни“, смята Мъск.

7. Не се фокусирайте върху парите

Вече успешен предприемач през 2008 г., Мъск обяснява, че не е създал Tesla, за да спечели пари. По думите му, той е стартирал тази компания, за да промени начина, по който превозните средства биват захранвани с мощност.

"Така че това не е, за да трупам богатство“, казва милиардерът. Според него, това е сериозен проблем и ако той не бъде решен, ще настъпят големи проблеми.

Независимо дали приемате дадена работа или създавате компания, ако не изпитвате страст, вероятно няма да успеете. "Ако получа куп пари утре, навярно няма да променя живота си“, добавя Илон Мъск.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg