822.4 млн. лв. излишък по бюджета през февруари, прогнозира МФ

1173
822.4 млн. лв. излишък по бюджета през февруари, прогнозира МФ

© Pixabay

822.4 млн. лева излишък по консолидираната финансова програма (КФП) на касова основа очаква Министерството на финансите през месец февруари тази година, сочат прогнозните данни на финансовото ведомство.

5.733 млрд. лева (16.2% от годишния разчет) се очаква да достигнат приходите и помощите по бюджета, което би било ръст от 213.6 млн. лева спрямо миналата година.

Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 450.8 млн. лв. (9,0%), докато постъпленията от помощи са по-ниски, посочват от МФ.

Банките започнаха 2017 г. с печалба от 94 млн. лв.През януари 2017 г. банковата система отчита стабилна ликвидна позиция, растеж на балансовия капитали по-висок финансов резултат спрямо реализирания година по-рано.

Разходите по бюджета към края на февруари ще възлизат на 4.910 млрд. лева (13.4% от годишните разчети). Съпоставено със същия период на предходната година, разходите по КФП нарастват, главно поради по-високия размер на социалните и здравноосигурителните плащания, базов ефект при разходите за пенсии от увеличението им от юли 2016 г., разходите за субсидии и ръст на осигурителните вноски, свързан с увеличения размер на осигурителната вноска за фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“, пише в прогнозата на МФ.

Вноската на България по бюджета на Европейския съюз през февруари е 154.3 млн. лева.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg