Активите на богатите инвеститори се очаква да достигнат 75 трлн. долара през 2012 г.

711
Активите на богатите инвеститори се очаква да достигнат 75 трлн. долара през 2012 г.

Богатството, държано от инвеститори с активи от над 1 млн. долара, се очаква да нарасне с 50% през следващите пет години, до 75 трлн. долара, според доклад, публикуван вчера.

Проучването на консултантска фирма Oliver Wyman разкрива, че годишният ръст на благосъстоянието, държано от индивиди от горната класа се очаква да се забави до девет процента през следващите пет години поради по-затегнатите пазарни условия.

Световното богатство на тази група е нараствало с 12% през последните пет години до 2007 г., достигайки 50 трлн. долара, благодарение на бичия пазар на фондовите борси.

Според анализатори, комбинацията от повишена конкуренция и по-тежки пазарни условия поставя началото на по-предизвикателен период за световната частна банкова индустрия.

Оценката на Oliver Wyman е с по-висока стойност от тази на други консултанти.

Примерно, лондонската група Scorpio Partnership съобщи, че богатите клиенти имат 24.4 трлн. долара в ликвидни активи. В същото време Cap Gemini оценява световното богатство на тази група инвеститори в края 2006 г. на 37.2 трлн. долара.

Консултантите от Oliver Wyman разкриват, че 16% от благосъстоянието се държи в офшорни зони през 2007 г., като този дял се очаква да намалее поради натиска на международните регулатори.

Oliver Wyman е част от застрахователния брокер Marsh & McLennan, допълва Ройтерс.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg