Австралия спира fast food виза за нискоквалифицирани работници

8220
Австралия спира fast food виза за нискоквалифицирани работници

© Pixabay

Австралия ще престане да издава специализирани визи за чуждестранни работници, предназначени за запълване на свободните позиции във fast food индустрията в страната, обяви министърът по имиграционните въпроси Питър Дютън. По думите му, решението цели да предпази австралийските работни позиции. 

От 2012 г. насам повече от 500 чуждестранни служители са получили специалната виза, позната като „457“, за да работят конкретно във fast food вериги, като McDonald's, KFC и Hungry Jack's.

Визата за квалифицирани работници е създадена специално, за да запълва дупките в австралийския пазар на труда, като освен това може да важи и за членовете на техните семейства. Визата се използва главно в IT сферата за привличане на чуждестранни програмисти, но от 2012 година насам дава път и на нискоквалифицирани работници. 

"Австралийските работници, и по-конкретно младите австралийци, трябва да бъдат приоритет“, казва Дютън. Разрешителното все пак ще продължи да съществува, но ще се издава само по изключение.

95 758 души в Австралия живеят и работят в страната благодарение на виза „457“, сочи статистиката към края на третото тримесечие на миналата година. За сравнение, броят е достигал 103 862 към края на 2015 г. Най-много са чуждестранните работници от Индия (24.6%), от Великобритания (19.5%) и Китай (5.8%).

Австралия не е изпадала в рецесия от 25 годиниИкономиката на Австралия постигна голям растеж в последното тримесечие на 2016 г., което позволи на богатата на ресурси икономика да отбележи 25-ата си годишнина без рецесия, съобщава ВВС.

Нискоквалифицираните работници могат да кандидатстват за специализираната виза от 2012 година насам, когато настоящата опозиция, в лицето на Работническата партия, бе на власт.

Говорителят на партията атакува решението за ограничение на трудовата политика. „Мнението, че „457“ може да отнеме работата на обръщачите на бургери, означава, че Питър Дютън лъже или прилага неправилно визата“, казват от опозицията.

Според Дютън, промяната засяга най-вече ръководните позиции, но така или иначе визата не дава предимство на австралийските работници. "Нуждата от чуждестранни работници, които допринасят за икономическия растеж на страната, е все още налична“, казва Дютън.

Повече от половината работници получили визата за fast food позиция, работят в McDonald's, докато около 100 души са наети в KFC и Hungry Jack's.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg