Бъдещето принадлежи на "умните градове"

4732
Бъдещето принадлежи на

© Pixabay

Умните градове идват. Така започва материал на CNBC, който разглежда как съвременните градове се възползват от най-новите технологични достижения, за да подобрят ежедневието на своите жители.

По данни на Световната здравна организация към 2014 г. 54% от общото население на света е градско. Очаква се, че тази цифра ще нараства с близо 2% всяка година до 2020 г. Подобен ръст неминуемо води със себе си и голям брой предизвикателства, като натоварен трафик и нужда от осигуряване на достатъчно енергия, за да се отговори на нарастващото потребление.

Някои градове в различни точки на света вече използват усилено технологии, като софтуер за обработка на данни и „Интернет на нещата“, за да подобрят ежедневието на своите жители, се казва в материала на CNBC, който се позовава на проведено наскоро проучване на Juniper Research.

От компанията за пазарни анализи прогнозират, че до 2021 г. общините по света ще похарчат около 15 млрд. долара за софтуер. Неслучайно технологични гиганти, като IBM, Cisco и Microsoft, полагат сериозни усилия да си осигурят по-голям дял от този нов пазар.

Juniper Research изтъква, че способността на един град да произвежда възобновяема енергия, заедно с неговите средства за ефикасно управление на енергийния запас, ще бъдат от все по-голямо значение в бъдеще.

„В момента Северна Америка и Китай водят (в това отношение), макар че президентът Тръмп вероятно ще обезкуражи допълнително инвестициите в САЩ, които и без това намаляват,“ коментира главният анализатор на Juniper Стефен Сорел, цитиран от CNBC.

Доналд Тръмп нееднократно е изразявал подкрепата си за производството на изкопаеми горива и отрича промяната на климата, отбелязва изданието.

„Кой би помислил преди 10-15 години, че Далечният изток и Китай ще водят света по отношение на умната енергия към 2020 година,“ казва Сорел.

Все ще обаче съществуват много предизвикателства, които правят „поумняването“ на градовете в света трудно постижимо. Големите разходи за инфраструктура и софтуер принуждават много общини да търсят публично-частни партньорства, отбелязва CNBC.

За финал, материалът разглежда три града, които полагат сериозни усилия за своето поумняване. Ето ги и тях.

Сингапур

Азиатският град държава е може би златният стандарт в това отношение заради огромните усилия, които полага в събирането на статистически данни за ежедневния живот. Програмата Smart Nation стартира през 2014 г., и има за цел да събира данни за живота в града. С помощта на тези данни месните власти се надяват да разберат как градът функционира и да успяват да предвиждат реакциите на тълпите в бедствени ситуации.

Дубай

Като част от инициативата Smart Dubai, правителството въведе повече от 50 умни услуги от 22 правителствени институции. Всички тези услуги, като плащане на сметки и глоби, подновяване на регистрацията на автомобили и др., са достъпни за жителите на Дубай през мобилното приложение Dubai Now.

Барселона

Властите в испанския град се опитват да преосмислят енергийните разходи. В града е въведено умна система за улично освеление, която използва сензори за движение, за да увеличава или намалява яркостта на осветителните тела, в зависимост от интензивността на движението по улиците.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg