Българин с бизнес за милиард: Финансовата система е несправедлива

11894
Българин с бизнес за милиард: Финансовата система е несправедлива

© Linkedin

Легендарният герой Робин Худ краде от богатите, за да раздава на бедните. Или поне така гласят приказките за него.

В наши дни обаче легендата служи за вдъхновение на двама младежи, които изграждат бизнес, оценяван на 1.3 млрд. долара. Единият то тях е българинът Владимир Тенев.

30-годишният Тенев, заедно със своя партньор Байджу Бат, основават и успешно развиват компанията Robinhood Markets. Приложението, разработено от двамата предприемачи, позволява на инвеститорите да купуват и продават акции на капиталовите пазари в САЩ, без да дължат комисионна за тарансакциите.

С други думи, услугата заобикаля необходимостта от инвестиционен посредник и неговите такси, начислявани на всяка сделка.


„На Уолстрийт се създава сериозно богатство, което отива към горния 1%”, казва Владимир, или по-известен като Влад Тенев, в интервю за CNN. 

„Името Robinhood е доста вдъхновяващо за нас, тъй като е леко бунтарско. Разбираме, че не всичко е наред с финансовата индустрия. Тя е несправедлива. Не третира хората добре”, казва Тенев.

Идеята за премахване на входната бариера за инвестиция на капиталовите пазари изглежда работи и носи успех.

Robinhood успя да набере финансиране от нови 110 млн. долара в последната си серия за набиране на инвестиции. Самата компания има пазарна оценка от 1.3 млрд. долара, като засега потребителите, използващи нейните услуги, са предимно млади инвеститори.

„Мнозинството в тази страна (САЩ – бел. ред.) живеят от заплата до заплата”, казва Байджу Бат. "Ако можем, в дългосрочен план, да променим тази тенденция, така че инвестирането и спестяването на пари, в по-широк смисъл, да е по-лесно и да бъде нещо, което хората действително искат да направят, това би било успех за мен", посочва съосновaтелят на Robinhood.

Байджу Бат споделя, че винаги е таял признателност към капиталовия пазар, тъй като предоставя възможности, от които той не би могъл да се възползва, ако неговите родители бяха останали да живеят в Индия.

„Толкова много от моите връстници смятат, че цялата система е била манипулирана, така че да служи на малка група хора. При все че съм съгласен с това до определено ниво, осъзнах какви късметлии сме да бъдем в тази страна, всички ние, и как всеки от нас трябва да вземе част от системата. Ако е толкова добро, колкото е, тогава защо всички да не бъдат част от нея”, казва Байджу Бат.

Владимир Тенев и Байджу Бат са деца на имигранти. Тенев се озовава в САЩ на 4-годишна възраст, като родителите му емигрират от България.

Владимир Тенев, или българинът с компания за 1.3 млрд. долараВ ерата на високите технологии ставаме свидетели на все повече младежи, които успяват да натрупат състояние, благодарение на иновативни идеи. Един от тях е българин

„Отгледани сме много сходно. И двамата сме били бедни, докато израстваме”, казва Бат.

Двамата младежи се запознават, докато учат в Станфордския университет, където стават съквартиранти и приятели.

Владимир, който отскоро е баща, вижда доста паралели между Robinhood и отглеждането на дъщеря си, която носи името Нора.

„Конкретно в ранните етапи, ти си напълно отговорен за това ново нещо и трябва постоянно да бъдеш там и да се уверяваш, че то ще оцелее. От време на време, се изправяш пред нещо абсолютно ново, което не си очаквал, като кикотене или усмивка.

Независимо дали е компания или личност, мисля, че тези моменти са действително специални и ни напомнят защо сме тук”, добавя Тенев.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg