Българите в чужбина все по-често купуват имоти у нас

2776
Българите в чужбина все по-често купуват имоти у нас

© Pixabay

Българите, работещи и живеещи в чужбина, все по-често инвестират в имот у нас. Това сочат данните на една от най-големите банки в страната. Броят на запитванията за жилищни кредити от нашенци зад граница скачат с 55% на годишна база, съобщават от Пощенска банка.

„Все повече от българите с постоянни доходи от чужбина желаят да финансират покупката на жилище или с инвестиционна цел, или за да подсигурят близките си в България със собствен дом”, посочват експертите на банката.

Тази тенденция може да намери лесно и алтернативно обяснение. Българите в чужбина не спират да изпращат средства към България, като само за първите 4 месеца на тази година те са превели у нас 293.9 млн. евро. За миналата 2016 година пък трансферираната сума достига близо 900 млн. евро.

Според редица експерти, сериозна част от тези пари биват влагани под формата на депозити в родните банки. Така, драстичният спад на лихвите по депозитите, които само до преди няколко години бяха в пъти по-изгодни от лихвите, предлагани от банките в чужбина, провокира част от българските емигранти да прибегнат до други методи за инвестиция на спестените средства.


Уловили тенденцията, от Пощенска банка предлагат подобрени услуги на българите зад граница.

„Нашите сънародници, работещи извън страната, срещат редица трудности по отношение на намиране на възможности за финансиране на такава покупка, затова ние им предлагаме улеснение. Друга пречка е необходимостта да се посети офис на банката на място в България както за консултация, така и за кандидатстване за кредит“, коментират експертите на банката.

Финансовата институция дава удобно решение на тези клиенти с жилищен кредит „У дома“, разработен специално за българите в чужбина. 

Ръст на емигрантските пари, пратени у насСериозният обем на паричните трансфери, идващи от чужбина, налага внедряването на нова и по-ефективна методология за събиране на данни, за да може да се измери както реалният принос на емигрантите за българската икономика, така и негативите, произлизащи от изтичането на хора в трудова възраст от страната.

„Завишеният интерес към покупка на имот у нас се дължи както на положителните пазарни тенденции, така и на все по-големия брой българи, намерили професионална реализация извън родината.

Намерение за инвестиция в недвижим имот най-често имат българи, работещи в Европейския съюз − хора с добра реализация в сферата на финансите, авиацията, информационните технологии, консултантските услуги и др.”, добавят от банката.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

armstrongholdingsplc
# 0
02:11 | 11 November 2017
АКТУАЛИЗИРАНЕ НА ИЗИСКВАНЕТО НА ЗАЕМ Добър ден сър / госпожо, Имате ли нужда от спешен заем за финансиране на бизнеса си или за каквито и да е цели? Ние сме сертифицирани, легитимни и международни лицензирани кредитни заемодатели предлагаме заем на физически лица / компании при нисък лихвен процент от 2%, ако имате нужда от някаква финансова подкрепа с кредит Свържете се с нас по имейл: (armstrongholdingsplc@gmail.com) Мобилният номер е: +393510749331 Наличните заеми, които предлагаме, са: * Кредити за консолидиране на дълг * Бизнес кредити * Лични кредити * Кредити за дома * Финанси за автомобили * Търговски кредити * Инвестиционни заеми * Консолидиране на дългове * Бизнес планиране * Финансиране на търговското развитие * Имоти Ипотеки * Лоши кредитни кредити * Търговски заеми * Стартиране на заеми за оборотен капитал * Строителни кредити * Автомобилни кредити, * Хотелски кредити * Студентски заеми. Имате ли нужда от огромен капитал, за да започнете бизнес предложение или разширяване? Изгуби ли си надежда и мислиш, че няма изход и финансовите тежести все още продължават? Моля, не се колебайте да се свържете с нас за възможно бизнес сътрудничество Свържете се с нас по email: armstrongholdingsplc@gmail.com МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ НА ФИРМАТА: Колумбия Авеню Ланкастър, САЩ. .................... Великобритания 80 AN SEAN BHAILE. ИРЛАНДИЯ. ............ ИТАЛИЯ МЕКСИКО С любезно внимание Господин Ръсел Джеф Управляващ директор.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg