Българско вино със Златен медал от VinoBalkanika

2327
Българско вино със Златен медал от VinoBalkanika

В надпреварата за най-добро вино на Балканския полуостров взеха участие над 40 изби от региона с 50 вина, сред които като фаворит бе отличено българското вино Villa Yambol реколта от 2010 година. Виното на един от най-старите винпроми у нас получи Златен медал в най-престижната категория за чистосортови вина.

За отличието на VinoBalkanika 2012 виното на Винпром Ямбол пребори наложени марки на изби от България, Гърция, Косово и Македония.

Конкурсът се организира за втора поредна година от Съюза на Енолозите в България (СЕБ). В рамките на тридневното международно изложение “Културен туризъм”, което започва днес във Велико Търново, всички посетители ще имат възможността да дегустират участващите вина от Балканския полуостров и Черноморския басейн.

Вината са само от местни сортове грозде, селектирани и разпространени в търговската мрежа на участващите страни. С това СЕБ цели да представи на потребителите качествените вина от региона, като успоредно с това насърчава културния обмен в сектора между участниците.

Тази година категориите в конкурса бяха три, в зависимост от процентното съдържание на местни сортове грозде. В състава на журито влезнаха наложени експерти от региона, сред които и носителят на титлата „Енолог на 2011 г.” Георги Михов.

Членовете на журито оценяваха в рамките на три поредни дни над 50 вина от бели, розови и червени сортове, като оценяването се извършваше по 100-балната система и с дегустационен лист. В него освен оценките се попълва и заключението на дегустатора за синхрона между различните показатели за бистрота, аромат и вкус, както и заключение за качествените характеристиките на всяко вино.

Региона на град Ямбол е известен от столетия като традиционен винарски край с плодородни земи и благоприятен за равномерното зреене на гроздето климат.

Самият производител на Villa Yambol, Винпром Ямбол, е една от най-старите винарски изби в България с близо вековна история, а вината на компанията от години печелят медали от конкурси в страни като Франция, Великобритания, Германия, САЩ, Белгия и много др.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg