Банкноти в обращение – 10 лв.

2977
Банкноти в обращение – 10 лв.

Както всяка седмица продължаваме да представяме на вниманието Ви банкнотите в обращение в България. Днес избрахме тази от 10 лв.

На лицевата страна на банкнотата е разположен портрет на д-р Петър Берон. Вдясно от него са изобразени заглавната страница и илюстрации от издадения през 1824 г. "Буквар с различни поучения", известен като Рибен буквар, проникнат от идеите на европейската просветителска мисъл.

Д-р Петър Берон (1799 - 1871 г.) е възрожденски учен, енциклопедист, реформатор и меценат на българското образователно дело. Полиглот, владеещ девет езика. Автор на първия светски учебник, родоначалник на съвременния етап в развитието на българския книжовен език с голям принос за модернизирането на образованието и полагане основите на съвременната българска култура.

На обратната страна на банкнотата са показани скици от научните трудове на Петър Берон по астрономия и личният му телескоп.

Основният цвят на банкнотата е зелен, а хартията е 100% памук, тонирана в бежов цвят. Размерът е 126 х 70 мм.

Защитните елементи по данни на Българската народна банка са:

Антикопирна ивица - холограмна лента с редуващи се изображения на земно кълбо и телескоп (елемент от дизайна на обратната страна на банкнотата), на числото "10" и текст "ЛЕВА", изписан с минишрифт, които променят цвета си при промяна на ъгъла на наблюдение.

Осигурителна нишка - вградена в хартията лента с негативен микро-текст "БНБ 10".
Воден знак - полутоново изображение на портрета от банкнотата.

Флуоресценция - при осветяване с ултравиолетова лампа се наблюдава флуоресценция на елементи от композицията, серийните номера и влакънца от хартията.

Регистър на проглед - изображение на число "10" се оформя в квадратно шахматно поле при наблюдение срещу светлина.

Микро-текст на лицевата страна - вляво от портрета редуващи се линии с текстове "ПЕТЪР БЕРОН" и "1799 - 1871"; в две вертикални линии вдясно от портрета текст "ПЕТЪР БЕРОН"; текст "10 ЛЕВА", запълващ числото на номинала "10"; числото "10", оформящо ивица под годината на емисията "1999".

Микро-текст на обратната страна - текст "ПЕТЪР БЕРОН", оформящ вертикална ивица в лявата част на банкнотата.

С релефен печат на лицевата страна на банкнотата са отпечатани портретът, текстовете "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА", "ДЕСЕТ ЛЕВА", числото на номинала "10", винетката и текстът "10 ЛЕВА" върху антикопирната ивица.

Знак за слепи граждани - релефно изображение на правоъгълник и кръг под него.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...