Банкноти в обращение – 100 лв.

5483
Банкноти в обращение – 100 лв.

От днес нататък всеки уикенд екипът на Profit.bg ще представя на Вашето внимание банкнотите и монетите в обращение в страната ни. Решихме да започнем с най-голямата, а именно банкнотата от 100 лв.

На лицевата страна на банкнотата са портретът на писателя Алеко Константинов, фигури и елементи, свързани с туристическото движение в България, както и заглавната страница на пътеписа "До Чикаго и назад".

На обратната страна на банкнотата са представени елементи, свързани с живота и творчеството на писателя Алеко Константинов. Автор на дизайна на банкнотата е Кирил Гогов.

Основният цвят на банкнотата е зелен, а хартията е 100% памук, тонирана в резеда. Размерът е 141 х 79 мм.

Защитни елементи, по информация от БНБ:

Осигурителна нишка - вградена в хартията частично излизаща от обратната страна тъмна метализирана нишка с холограмен ефект и светъл текст "БНБ 100".
Воден знак - полутоново изображение на портрета от банкнотата, инициалите "БНБ".
Холограмна лента - редуващи се в зависимост от ъгъла на наблюдение еделвайс и портрет на Алеко Константинов в профил.
Регистър на проглед - при поставяне срещу източник на светлина в маркираното поле се вижда изображение на числото "100".
Мастило, променящо цвета си според ъгъла на наблюдение – от виолетов в зелен.

В банкнотата са вградени и защитни системи като тези на еврото, които представляват по-висока степен на защита и са предназначени за специалистите, работещи с платежни средства.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg