Банкноти в обращение – 20 лв.

2735
Банкноти в обращение – 20 лв.

В трета поредна седмица екипът ни представя на Вашето внимание банкнотите в обращение. До момента показахме 50 и 100 лв., докато днес ще презентираме тази от 20 лв.

Основен мотив на лицевата страна на банкнотата е портретът на Стефан Стамболов. В средната част е отпечатано факсимиле от корицата на стихосбирката му "Песни и стихотворения", издадена в Букурещ през 1877 г., и стихотворението "На моите другаре", а под тях - печат на комитета "Единство" в Търново, чийто съосновател е Стамболов.

Стефан Стамболов (1854 - 1895 г.) е най-решителният, безкомпромисен и противоречив български политик, поел риска и историческата отговорност да модернизира страната. Участник в национално-освободителните борби, поет, деец на Съединението, депутат, председател на Народното събрание, регент, министър-председател, той извежда България на сцената на европейската политика.

На обратната страна на банкнотата са изобразени сградата на Народното събрание и фрагменти от Орлов мост и Лъвов мост - архитектурни паметници, свързани с дейността му като държавник, и негов ръкопис.

Основният цвят на банкнотата е син, а хартията е 100% памук, тонирана във виолетов цвят. Размерът е 131 х 73 мм.

Защитни елементи по данни на Българска народна банка :

Антикопирна ивица - холограмна лента с редуващи се изображения на орел (елемент от дизайна на обратната страна на банкнотата), числото "20" и текст "ЛЕВА", изписан с минишрифт, които променят цвета си при промяна на ъгъла на наблюдение.

Осигурителна нишка - вградена в хартията лента с негативен микро-текст "БНБ 20".

Воден знак - полутоново изображение на портрета от банкнотата.

Флуоресценция - при осветяване с ултравиолетова лампа се наблюдава флуоресценция на елементи от композицията, серийните номера и влакънца от хартията.

Регистър на проглед - изображение на число "20" се оформя в правоъгълно шахматно поле при наблюдение срещу светлина.

Микро-текст на лицевата страна - вляво от портрета редуващи се линии с текстове "СТЕФАН СТАМБОЛОВ", "1854 - 1895" и "20 ЛЕВА"; вдясно от портрета в двете вертикални линии текст "СТЕФАН СТАМБОЛОВ"; текст "20 ЛЕВА", запълващ числото на номинала "20"; числа "20", оформящи ивица, минаваща под рамото на портрета.

Микро-текст на обратната страна - над изображението на лъва ивица от числа "20", в дясната част на банкнотата числото "20".

С релефен печат на лицевата страна на банкнотата са отпечатани портретът, текстовете "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА", "ДВАДЕСЕТ ЛЕВА", числото на номинала "20", винетката и текстът "20 ЛЕВА" върху антикопирната ивица.

Знак за слепи граждани - релефно изображение на два кръга.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg