Банкноти в обращение – 5 лв.

3757
Банкноти в обращение – 5 лв.

Основен мотив на лицевата страна на банкнотата е портретът на известния български художник от 20-те години Иван Милев. Във фона са вградени детайли от картината "Изкуството и тръненият венец", декоративни мотиви от други произведения на художника, откъси от личните му писма и монограм от плакат за първата му изложба, състояла се през 1925 г. в София.

Иван Милев (1897 - 1927 г.) е художник и новатор сценограф, един от създателите на българския сецесион. Надарен с богато въображение и силно чувство за стилизация, той черпи своите теми и герои от селския бит, народни песни, легенди и вярвания, въплъщавайки в пластични образи богатството на българския фолклор и душевност.

На обратната страна на банкнотата са зобразени фрагменти от картините "Жетварка", "Българска мадона" и "Змейова сватба".

Основният цвят е бордо, а хартията е 100% памук, тонирана в розов цвят. Размерът е 121 х 67 мм.

Защитни елементи по данни на Българската народна банка:

Антикопирна ивица - холограмна лента с редуващи се изображения на стилизирано цвете (елемент от дизайна на обратната страна на банкнотата), цифрата "5" и текст "ЛЕВА", изписан с минишрифт, които променят цвета си при промяна на ъгъла на наблюдение.
Осигурителна нишка - вградена в хартията лента с негативен микро-текст "БНБ 5".
Воден знак - полутоново изображение на портрета от банкнотата.
Флуоресценция - при осветяване с ултравиолетова лампа се наблюдава флуоресценция на елементи от композицията, серийните номера и влакънца от хартията.
Регистър на проглед - изображение на цифра "5" се оформя в квадратно шахматно поле при наблюдение срещу светлина.
Микро-текст на лицевата страна - текст "ИВАН МИЛЕВ" вляво от портрета и в две вертикални линии вдясно от портрета; текст "5 ЛЕВА", запълващ цифрата на номинала "5".
Микро-текст на обратната страна - редуващи се линии с текстове "ИВАН МИЛЕВ" и "1897 - 1927" оформят ивица в лявата част на банкнотата; редуващи се линии с текстове "ИВАН МИЛЕВ" и "1897 - 1927", запълващи ръкава на жетварката; числото "5" под ръката на жетварката.
С релефен печат на лицевата страна на банкнотата са отпечатани портретът, текстовете "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА", "ПЕТ ЛЕВА", цифрата на номинала "5", винетката и текстът "5 ЛЕВА" върху антикопирната ивица.
Знак за слепи граждани - релефно изображение на два триъгълника, насочени нагоре.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg