ББР създава фонд за инвестиции в социални компании

1179
ББР създава фонд за инвестиции в социални компании

© Pixabay

„Българска банка за развитие“ АД съвместно с международни финансови институции и инициативи ще стартира в средносрочен план работата по създаването на Фонд за социални инвестиции, който да инвестира в капитала на социални компании в България.

Тази мярка е в изпълнение на приетата от Министерския съвет и разработена от Министерството на икономиката и Министерството на финансите Стратегията 2017 – 2020 на „Българската банка за развитие“ АД, съобщават от пресцентъра на икономическото ведомство.

Съгласно дефиницията на Европейската комисия „социалните предприятия“ се характеризират с наличието на обществени цели, които са причина за тяхната бизнес активност, изразяваща се чрез високи нива на социални иновации, печалбите им се реинвестират предимно с оглед постигането на социални цели или при които методът на организация или собственост отразява мисията на предприятието, като се използват демократични принципи, фокусирани върху социалната справедливост.

Създаването на подобен фонд в бъдеще значително ще промени средата за развитие на социалните предприятия у нас.

До момента в България липсва подобен източник на финансиране, тъй като подкрепата за социалните предприятия бе основно по линия на грантова помощ от структурните фондове.

Красимир Ангарски влиза в управата на ББРТой влиза на мястото на Кирил Ананиев, който бе назначен за министър на финансите в служебното правителство и според законовите разпоредби няма право да бъде член на Надзорния съвет на ББР

Все още се наблюдват различия между държавите-членки на ЕС и страните от Югоизточна Европа, които са резултат от различните условия на достъп до ресурси, предназначени за подкрепа на социалните предприятия.

Със създаването на подобни фондове ще се постигне  сближаване на равнището на държавите-членки на ЕС по отношение на достъпa до финансиране за предприятията от социалната икономика.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg