Безработицата падна до 7.1% през май

1446
Безработицата падна до 7.1% през май

© Pixabay

Регистрираната безработица в България пада до 7.1% към края на месец май тази година, сочат данните на Агенцията по заетостта.

Това е с 0.5 процентни пункта по-малко спрямо предходния месец април. На годишна база нивото на безработните намалява с 1.6 процентни пункта.

Броят на регистрираните безработни лица в бюрата по труда през май възлиза на 233 829 души. Той намалява с 15 635 души спрямо предходния месец, а в сравнение с май 2016 г. броят им съществено се свива – с 52 417 лица, или с 18.3%.

През май работа са започнали общо 26 750 безработни лица, от които 22 040 на първичния пазар на труда. В субсидирана заетост са включени 4 710 безработни. От тях 2 623 лица са започнали работа по програми и мерки за заетост от ЗНЗ. По схеми на ОП РЧР на работа са постъпили 2 087 безработни лица.

В бюрата по труда са заявени 19 939 свободни работни места на първичния пазар. От тях частният сектор е обявил 16 408, които са 82,3% от всички заявени свободни работни места на първичния пазар през месеца. В сравнение с май 2016 г., броят на заявените свободни работни места на първичния пазар нараства с 6.3%, или с 1 174 броя.


През май 2017 г. най-много свободни работни места на първичния пазарв бюрата по труда са заявени от преработващата промишленост (5 514); търговията (3 695); хотелиерството и ресторантьорството (3 457); строителството (1 422); селското, горското и рибното стопанство (1 334); административните и спомагателните дейности (934); операциите с недвижими имоти (800); транспорта, складирането и пощите (745); държавното управление (497) и др.

Човешкият капитал е най-важният икономически факторЧовешкият капитал е най-важният икономически фактор, като наличието на квалифицирана работна ръка е основната предпоставка за ускоряване на растежа.

Най-търсените професии в бюрата по труда през май продължават да бъдат  професиите, свързани с предоставяне на услуги на населението, и на първо място персонал, зает в хотелиерството и ресторантьорството като сервитьори, бармани, камериери, администратори в хотели.

Следват оператори на машини в преработвателната промишленост – шивачи, кроячи, гладачи; квалифицирани работници в промишлеността – заварчици, шлосери, стругари; общи работници в строителството; продавачи и касиери в търговията; шофьори; монтажници; общи работници в промишлеността.

От специалистите с висше образование най-търсени са учителите и преподавателите, следват инженерите, медиците и стопанските специалисти.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg