Безработните ще могат да подават документи за обезщетение онлайн

2143
Безработните ще могат да подават документи за обезщетение онлайн

© Pixabay

От 1 юли тази година гражданите ще могат да подават заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица по електронен път, съобщават от Националния осигурителен институт.

Това ще става чрез специално разработена електронна административна услуга, която ще бъде достъпна на интернет страницата на институцията от същата дата.

Достъпът до електронната услуга ще се осъществява чрез използването на квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) на подателя, издаден от НОИ.


Във връзка с промяната в Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица е утвърден нов образец на заявление.

Заедно с него потребителите, избрали електронния вариант на подаване, ще трябва да приложат като прикачен файл и акт за прекратяване на правоотношението.

За заявленията, подадени след 30 юни 2017 г., отпада необходимостта лицата да представят документи, удостоверяващи осигурителен стаж за безработица, тъй като данните за времето след 31.12.2001 г. ще се извличат от информационната система на НОИ.

В новия образец на заявлението безработното лице следва да посочи един от трите възможни начина за получаване на документите, които НОИ издава във връзка с исканото обезщетение.

С оглед защита на личните данни, получаването им по електронен път на посочен електронен адрес е възможно, само ако лицето притежава квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код. В тези случаи документите се смятат за връчени с изтеглянето им.

За доходите от обезщетения ще се дължат осигурителни вноскиВърху доходите от обезщетения, изплащани въз основа на Кодекса на труда и други специални закони, ще се дължат осигурителни вноски.

Новият образец на заявлението за отпускане на парично обезщетение за безработица е публикувано на интернет страницата на НОИ, в рубриката „За потребителя“/ „Формуляри“/ „Формуляри и образци за безработица“.

Онлайн услугата допълва списъка от над 65 програмни продукти на НОИ, които вече работят в услуга на потребителите. По този начин институтът продължава политиката за намаляване на административната тежест за осигурителите и осигурените лица, добавят от НОИ. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg