БФБ придобива енергийната борса за 5.2 млн. лева

500
БФБ придобива енергийната борса за 5.2 млн. лева

5.2 млн. лева ще плати Българска фондова борса-София на Български енергиен холдинг за придобиването на 100% от капитала на Българска независима енергийна борса, съобщават от дружеството чрез портала x3news.

Плащането по сделката ще бъде разсрочено за период от година и половина.

4 млн. лева от цената ще бъдат платени веднага при сключване на договора за прехвърляне, докато останалата част от сумата ще бъде преведена на три равни вноски в рамките на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец след прехвърляне на акциите.

Преди да бъде сключена сделката обаче, ще е нужно одобрение от страна на Общото събрание на акционерите на БФБ-София.

До продажбата на Българска независима енергийна борса се стигна, след като Български енергиен холдинг бе поел ангажимент пред Европейската комисия да отдели борсата от структурите си.

БФБ-София бе посочена като подходящ кандидат за собственик на новата енергийна борса в специално становище на ЕК.

Правителството също даде своето съгласие за предстоящото прехвърляне.

Засега не е ясно дали БФБ-София ще прибегне до заем, за да финансира сделката. Към края на първото полугодие на тази година дружеството разполага с 1.493 млн. лева налични парични средства, сочи неконсолидираният финансов отчет на дружеството.

Акциите на БФБ-София се представят повече от отлично от началото на годината, добавяйки цели 56.37%, до цена от 4.480 лева за лот.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg