Биткойн се раздели на две, ето какво означава това

11433
Биткойн се раздели на две, ето какво означава това

© Pixabay

Всички погледи са насочени към биткойн, тъй като вчера виртуалната валута се раздели на две.

След множество дебати как да бъде усъвършенствана криптовалутата, в крайна сметка бе създадена изцяло нов дигитален актив – Биткойн Кеш (Bitcoin Cash).

Ситуацията около дигиталните валути не е нещо, което може да бъде обяснено лесно на хора, нямащи интереси в тази сфера. Според някои, именно разделянето на две и появата на биткойн кеш може да помогне за превръщането на виртуалните валути в масово платежно средство.


„През лятото имаше сблъсък на две различни конкурентни гледни точки“, казва Заки Маниян, независим експерт по криптовалути, цитиран от CNN.

За да се превърне биткойн в глобална платежна система, която всеки може да използва, когато желае, първо криптовалутата трябва да преодолее проблемите на бързия си растеж. За някои решението на този въпрос е създаването на изцяло нова валута, използваща подобен софтуер.

Какво значи това?

Нека започнем с това защо разрастването на биткойн е всъщност нещо не чак толкова лесно.

Биткойн се базира на система, наричана блокчейн. Блокчейн технологията е нещо като публична счетоводна книга, в която се съдържа цялата информация относно трансакциите на всички, които използват биткойн.

Трансакциите се добавят блоково - или с други думи, чрез връзки от кодове, които правят верига. Така всяка трансакция трябва да бъде записана в свой собствен блок. Проблемът произлиза от това, че блоковете в блокчейн системата на биткойн са пълни, което автоматично се отразява на скоростта на трансакциите.  

Понастоящем има средно по 1700 трансакции, които могат да бъдат записани на всеки блок от веригата, при скорост от около 3 трансакции в секунда, казва Маниян. Това реално не е много добра скорост – така например от Visa оперират хиляди трансакции всяка секунда.

Швейцарска банка предлага управление на биткойн активи Биткойн завоюва своето място в швейцарския банков сектор или традиционните банки вече стават конкуренция на операторите на виртуални валути?

Поради факта, че блокчейн вече е прекалено задръстен в резултат на огромния интерес към биткойн, потребителите, разплащащи се с криптовалутата, трябва да чакат понякога часове, за да бъде потвърдено плащането.

Биткойн обществото се опитва да реши именно този проблем, като имплементира промяна на правилата в софтуера. Промяната, носеща името Segredated Witness, дава възможност на потребителите да осъществяват повече трансакции на всеки блок.

Това на технологичен език се нарича soft fork и няма да доведе до създаването на изцяло нова криптовалута. Промяната в протокола на блокчейн се очаква да бъде внедрена в рамките на настоящия месец.

За някои обаче това не е достатъчно. Точно тук се ражда и Биткойн Кеш.

Биткой Кеш

Създаването на новата виртуална валута Биткойн Кеш е познато в средите като hard fork. Създателите пускат на пазара абсолютно нова платежна инфраструктура, базирана на изцяло нов софтуер, която разширява 8 пъти броя на трансакциите, които могат да се записват на един блок от веригата.

С други думи, трансакциите чрез Биткойн Кеш са далеч по-бързи.

Какво е ICO? Дали ICO е част от надуващ се, според някои, балон в света на криптовалутите или е иновативен нов начин компаниите, развиващи дейност в сферата на блокчейн технологиите, да намират финансова подкрепа

Новата валута обаче няма същата цена, като първоизточника си биткойн. Към момента на публикуване на материала Биткойн Кеш се търгува за 439.00 долара, като само ден след появата си цената скочи близо 2 пъти.

За сравнение, вчера криптовалутата се търгуваше за около 240 долара, сочи справка на Profit.bg на база данните на coinmarketcap. Засега обаче клонингът на биткойн ще трябва да почака, докато достигне цената му от 2739 долара, по данни на CoinDesk.

Подобно на биткойн, Биткойн Кеш разчита на общността около него. С други думи, новата валута ще бъде успешна, само ако получи доверието на потребителите и те започнат да създават блокове в новата блокчейн верига. Първият блок беше създаден вчера – вторник (01.08.2017 година).

Какво значи всичко това за потребителите и бизнеса?

Всеки, който притежава биткойни, получава същия брой от новата криптовалута Биткойн Кеш.

Въпреки това, не всички борси за търговия с биткойн са отворени към новата валута и засега доста от тях не я приемат на платформите си. Това може и да се окаже сериозна спънка пред новия дигитален актив.

Конкурент на биткойн и етер поскъпна с близо 4000% за годинаКоя криптовалута може да се похвали с близо 4000% ръст в цената?

От друга страна, покупката на кафе, вестник или нещо друго от търговската мрежа с Биткойн Кеш би станало възможно, ако търговците започнат да приемат новата виртуална валута, независимо дали са приемали биткойн като платежно средство или не.

Тоест, Биткойн Кеш евентуално ще може да се използва в реалната икономика, независимо от биткойн.

„Всичко това ще е информативно относно как бихме се справили с тези системи в бъдещето. Без съмнение, това ще бъде проект, от който ще научим много“, добавя Маниян. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

DwightGal
# 0
20:04 | 10 April 2018
заказать прогон сайта хрумером логин в скайпе SEO PRO1
Thomaspaymn
# 1
08:04 | 10 April 2018
заказать продвижение сайта портала логин в скайпе SEO PRO1
дърт, тъп и грозен
# 2
12:08 | 2 August 2017
Типична пирамидална структура. Въпросът е кога балонът ще се спука и колко ще загубят балъците?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg