Близо 5% ръст в печалбата на банковата система

1701
Близо 5% ръст в печалбата на банковата система

© БНБ

Печалбата на банковата система в България нараства с 4.84% на годишна база до 526.3 млн. лева към края на месец май тази година, сочат данните на Българската народна банка.

За сравнение, през първите пет месеца на миналата година, общата печалба на банките у нас бе 502.05 млн. лева.

Активите на банковата система у нас достигат 93.4 млрд. лева към края на месец май тази година, като нарастват с 6.5% на годишна база.


Приходите от лихви на родните финансови институции падат с 8.1% на годишна база до общо 1.284 млрд. лева, което се дължи главно на спад по приходите от кредити и вземания. Това се случва не поради намаляващо кредитиране, а в резултат на падащите лихви основно по жилищните заеми.

От друга страна, разходите за лихви на банките у нас намаляват с 25.2% на годишна база, достигайки до 166.8 млн. лева към края на май. Отчетеният спад се дължи на намаляващите лихви по депозитите.

Въртим 42 млрд. леваТова показват данните на БНБ за най-бързоликвидните парични средства у нас, а именно паричен агрегат М1

Общите приходи от такси и комисионни нарастват с 5% на годишна база към края на май, достигайки до 449.9 млн. лева. За сравнение, към края на същия месец на миналата 2016 година, те са възлизали на 428.4 млн. лева.

Интересно е да се отбележи, че печалбата на банковата система от валутни нетни курсови разлики скача с впечатляващите 113% на годишна база към края на петия месец на тази година. Така от началото на годината, банките са спечелили 135.7 млн. лева от курсови разлики. За сравнение, към края на май 2016 година, печалбата от курсови разлики е била 63 млн. лева.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg