Близо 50 хил. българи на рехабилитация за сметка на бюджета

3525
Близо 50 хил. българи на рехабилитация за сметка на бюджета

© Novini.bg

Около 47 500 лица ще се възползват от от парични помощи за профилактика и рехабилитация за сметка на бюджета за Държавното обществено осигуряване. Това прогнозират от Националния осигурителен институт, който обяви, че програмата за тази година ще стартира на 3 април. Средствата, предвидени за реализация на програмата, възлизат на 20.1 млн. лева.

Инициативата е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна, в размер на 7.00 лв. за всеки ден от престоя, се поема от средствата на държавното обществено осигуряване.

Всяко лице за сметка на бюджета на Държавното обществено осигуряване има право да ползва и до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно.

Вече са подписани договорите с 18 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на програмата.

За доходите от обезщетения ще се дължат осигурителни вноскиВърху доходите от обезщетения, изплащани въз основа на Кодекса на труда и други специални закони, ще се дължат осигурителни вноски.

Право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията.

Заболяването им трябва да е диагностично уточнено и лекуващият им лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Право да ползват програмата имат и лицата, получаващи лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg