Блокчейн навлиза във финансовия свят чрез 7 европейски банки

7734
Блокчейн навлиза във финансовия свят чрез 7 европейски банки

© Pixabay

Блокчейн технологията - инфраструктурата, стояща зад виртуалните валути, официално ще намери място в света на традиционните финансови институции.

Технологичният гигант IBM разработва блокчейн технология, която ще се използва от едни от най-големите банки в Европа. Платформата ще служи за улесняване на международната търговия между малки и средни предприятия, съобщиха от IBM, цитирани от CNBC.  

Банките, които стоят зад разработката и впоследствие ще внедрят технологията, са Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Societe Generale и Unicredit.


Така проектът ще се превърне в един от първите, използващи блокчейн, в сферата на реалната икономика и конвенционалните валути.

Това не е особено изненадващо, тъй като през последните години най-различни финансови институции се изказваха ласкаво за потенциала, стоящ зад блокчейн принципа, като вече сме свидетели на реалното му навлизане в банковата система.

Най-общо казано, блокчейн е алгоритъм, който може да се използва за осъществяване и записване на трансакции, така че те да не могат да бъдат фалшифицирани, дублирани и прочее.

С други думи – това е децентралзирана платежна система или канал за трансфер на информация или краткосрочни решения, в зависимост за какво ви трябва.

Системата, всъщност, е душата на всички виртуални валути (биткойн, етериум и др.), като благодарение на нея те могат да се „изкопават”, прехвърлят, търгуват, както и да се извършват плащания.

Реално криптовалутите са това, което обикновените потребители виждат, но самата инфраструктура зад тях представлява революция в много отношения – от нов принцип на функциониране на интернет до настоящия проект, който ще бъде внедрен в гигантски финансови институции, каквито са седемте посочени банки.

Блокчейн би следвало да направи трансакционните процеси по-ефективни, безопасни и не на последно място – по-евтини.

Когато търговец продаде стока и тя пристигне при купувача, блокчейн ще задейства процеса на плащане, обяснява Вийбе Драйер (Wiebe Draijer), председател на управителния съвет на Rabobank.

По думите му, самите плащания няма да се различават по нищо от настоящата технология за разплащане, като блокчейн реално ще поеме функциите на инфраструктурата и администрирането на трансакциите.

В даден момент е възможно и самата технология по разплащанията да бъде на базата на блокчейн, но това ще се случи, когато системата е готова за това, става ясно от думите на банкера.

Технологичното решение се очаква да бъде готово до края на тази година.

Има много тестове и всяка банка и всяка финтек компания експериментира с блокчейн. Ние правим стъпка напред, заедно с другите банки, вадейки заедно приложение, базирано на блокчейн, което ще обслужва малките и средни предприятия, когато те изнасят продукцията си, казва Драйер. 

Представител на Фед: Технологията зад биткойн има голям потенциалТова посочи Нийл Кашкари, президент на Федералния резерв в Минеаполис

Други банки също реално вече са заложили на блокчейн технологията.

Така например Wells Fargo и Commonwealth Bank of Australia използват решението от година, за да финализират доставки на памук от САЩ до Китай.

Barclays използват блокчейн при търговията с деривати.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg