Броят на милиардерите в Русия нараства до 57 през изминалата година

646
Броят на милиардерите в Русия нараства до 57 през изминалата година

Броят на милиардерите в Русия е продължил да се повишава през изминалата година, като е достигнал 53 през 2007 година, в сравнение с едва седем през 2002 година, сочат публикувани данни.

До голяма степен увеличението на най-богатите руснаци се дължи на успешното развитие на руската икономика, която по време на управлението на президента Владимир Путин набра скорост.

Помощ оказва и значителното повишение в цената на петрола на международните пазари, която облагодетелства до голяма степен страната.

Икономическият растеж е средно 6.7% на година след финансовата криза през 1998 г. За първите девет месеца на 2007 г. той е бил 7.4%. Доходите на населението са нараснали с повече от 12% за последните 5 години, а за средна класа се считат 55 млн. от 141 млн. души население (спрямо едва 8 милиона през 2000 г.).

Руската хазна е събрала около 1 трлн. долара от петрола за изминалите осем години, като значителната по размер сума се е предопределила от повишението в цената на суровината.

Значително повишение е отбелязал и броят на милионерите в щатски долари в страната, като към края на изминалата вече година той е бил 119 000 души.

По-малко от 20 години са изминали от краха на комунизма и руската икономика е вече във възход, движена от високите цени на контролирания от държавата износ на нефт и газ, и огромно търсене на стоки.

Цените на недвижимите имоти в страната са нараснали главоломно. В Русия има пазар на ипотечни кредити от 2002 г., а тази година издадените ипотеки са на стойност 20 млрд. долара, по информация на московската CityMortgage Bank, откъдето предричат цифрата да достигне 100 млрд. долара до 5 години.

Според тазгодишната класация на Mercer Human Resource Consulting руската столица е най-скъпият град в света.

Тя е пълна с луксозни хотели, които се надпреварват да предлагат комфорт (срещу доста високи цени) на чуждите бизнесмени, които според финансовия министър Кудрин ще донесат в страната 70 млрд. долара инвестиции тази година, спрямо 41 млрд. долара за изминалата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg