Бумът на имотния пазар повдигна доходите на брокерите

1650
Бумът на имотния пазар повдигна доходите на брокерите

© Pixabay

Бумът на жилищния пазар у нас се отрази възходящо върху доходите на брокерите и останалите служители в сферата на търговията с недвижими имоти. Разходите за възнаграждения на работодателите в сферата на „Операции с недвижими имоти” скачат с 15.4% на годишна база към края на първото тримесечие на тази година, сочат данните на Националния статистически институт.

Това е с 5.5 процентни пункта над средното увеличение на разходите за възнаграждения в страната, което възлиза на 9.9%. Така логично повечето сключени сделки с имоти у нас носят и повече доходи на брокерите и останалите служители в сектора, участващи в този процес.

Сред другите дейности у нас, които бележат увеличени в разходите за възнаграждения, попадат „Създаване и разпространение на информация, творчески продукти; далекосъобщения”, където разходите за възнаграждения скачат с 12.5% на годишна база, „Професионални дейности и научни изследвания” – ръст от 13.7% и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – ръст от 12.5% на годишна база.

Дейностите, където увеличението на разходите за труд са най-ниски, са „Хотелиерство и ресторантьорство” с едва 1.4% ръст на годишна база към края на март тази година, „Култура. Спорт и развлечение” – ръст от 3.9% и „Строителство” – увеличение от 5.7% спрямо същото тримесечие на 2016 година.

Като цяло през първото тримесечие на 2017 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10.1% спрямо първото тримесечие на 2016 година.

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg