Чехите обявиха чешката бира за... изключително вредна

7128
Чехите обявиха чешката бира за... изключително вредна

Учени от Чехия стигнаха до неутешителни изводи за съотечествениците си: вредно е да се пие бира. А също така и да се злоупотребява с чешката национална кухня.

До този извод са стигнали учени от Университета „Томаш Масарик“ в град Бърно, Южна Моравия, пише ТАСС.

„Системната консумация на бира води до разлагане на вътрешните органи и провокира развитието на тежки болести“, съобщи ръководителят на научно-изследователския проект Павел Грасгрубер.

По думите му твърденията, че бирата е полезна за здравето на човека, „могат да се отнесат към сферата на митологиите“. Редовната консумация на тази алкохолна напитка „застрашава здравето с опасни последствия“.

Обект на изследване от учените е било менюто на чехите – в частност, предпочитанията им към храни и напитки.

Резултатите от изследването поразили специалистите от Чехия – бирата е най-разрушителният фактор в хранителните навици на чехите. Консумацията й води до повече вреди, в сравнение с  всеки друг продукт. Потвърждение за това е фактът, че Чехия се намира на първо място по брой случаи на заболели от рак на далака и бъбреците в Европа.

Грасгрубер дори оценява негативно самата национална чешка кухня. В нея преобладават свинското месо, киселото зеле, кнедлите и висококалоричните сосове.

Всички тези храни са наситени с мазнини, а бирата, подчертават учените, задълбочава негативното въздействие върху червата.

Те отбелязват още, че високият холестерол, хипертонията и проблемите с жлъчния мехур са практически познати на всички възрастни жители на републиката.

Специалистите подчертават, че върху здравословното състояние на чехите влияе и отсъствието в менюто им на полезни храни. На свой ред изобилното количество алкохол разрушава вътрешните им органи и в значителна степен съдейства за нарастващия проблем със затлъстяването сред населението.

Като пример за полезно меню Грасбургер посочва Средиземнорската кухня.

По думите му тя изключва бирата, прекалената консумация на млечни продукти и месо. За разлика от чешката кухня, средиземноморската залага на риба, разнообразие от зеленчуци и плодове.

Задължителен компонент на тази кухня са стимулиращите храносмилателния процес и засилващите имунната система маслини и ядки.

Ученият дава следния съвет на онези от нас, които искат да не заболяват тежко: необходимо е да ограничите консумацията на месо, хлебни продукти и преди всичко бира.

Накрая ще отбележим, че в Моравия, където живеят авторите на изследването, местните предпочитат пред бирата виното – за последната напитка обаче нищо не се казва.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...