Да живееш във вода - истинско приключение за много пари

951
Да живееш във вода  - истинско приключение за много пари

Шлеповете запазват на своята подпора място за живеене по по-нестандартен и по-хубав начин. Някои хора вече добре са разбрали това и обмислят вариант да си купят къща във водата. Що се касае за терените, станали морски, животът във вода е един от най-приятните, пише френското издание Le Figaro.fr.

Обичам нетипичните места за живеене, примерно един малък кораб позволява да подредиш пространството по начин, който ти харесва и да се възползваш от очарованието на водата, обяснява Доминик Абафур, която преди 8 години си е купила къща на брега на Ел Кантара, близо до Лион. Тя споделя огромното удоволствие от това да живееш в къща във водата и да си я направиш освен това изключително луксозна.

Но, от друга страна, да живееш на кораб е много далеч от това да се чувстваш неспокоен. Той не пропуска вода, а и бихте могли да си намерите подходящо място, където да го завържете.

Но... никак не е лесно да се намери свободно място. Това дори би било невъзможно, споделя Кристиян Дюге, председател на Асоциацията за защита на речните условия на живот. От 2006 г. кметовете са тези, които отговарят за свободните места за пребиваване и ние в момента никак не сме добре дошли, обяснява Кристиян Дюге.

А за тези, които се опитат да завържат кораба си, без да питат никого, това ще им излезе доста скъпо - 150 лв. на ден. Поради тази причина списъкът с чакащите става все по-голям и по-голям. Има и още нещо, което трябва да се отбележи - потвърждението за терен за вашата плаваща къща не означава, че вече ставате собственик на това място, напротив.

Купуваш си корабчето, но не и мястото, обяснява още Дюге. Собственикът на кораба и наемателят на мястото ще трябва да плащат за него цена, която варира между 150 и 600 евро на месец, според ситуацията. Но това не е всичко, завързано веднъж, водното съоръжение може да донесе на собственика си още изненади. Това просто е жилище, което е свързано с доста разходи.

Освен всичко, посочено досега обаче, да се живее в къща във водата не е никак икономично. Ако тя остава достъпна, то ще струва между 80 000 и 100 000 евро - доста скъпа авантюра, нали.

За да получите най-доброто, за което сте си мечтали, един стандартен модел във Франция от 38.5 на 4 метра - трябва да бръкнете дълбоко в портмонето си. Колкото до домакинството - всичко би могло да се реализира. Отопление, електричество, вода, ВиК инсталация, нищо няма да ви липсва.

За една изцяло обзаведена къща във водата ще ви трябват 300 000 евро. Лодкарската криза не е същата, която се наблюдаваше преди около 30 години, когато е било доста по-трудно да се намери малък кораб, който да превърнеш в жилище. И така, прибавете към тези 300 000 евро също и данъците за жилището и всички останали сметки. Това може да се окаже скъпо, доста скъпо.

Нека отбележим, че през тези десет години, за които е сключен договора за покупка на жилището, собственикът е задължен да излиза от жилището, което се намира във водата и да проверява непромокаемостта на долната част на "водното си жилище". Това "удоволствие" ще ви струва някъде около 5000 евро. Освен това ще трябва да боядисате тази част, за да избегнете корозия, което ще ви струва 900 евро.

Да поправите едно дъно например би ви струвало нещо от порядъка на 30 000 и 40 000 евро. И така, накрая за да обобщим, нека да споменем, че да си живееш в корабче излиза два, дори три пъти по-скъпо, отколкото да живееш в нормално жилище, макар че да живееш във вода определено е доста красиво и романтично, пише още френското издание Le Figaro.fr.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg