Десет фрази, които не бива никога да казвате на шефа си

1644
Десет фрази, които не бива никога да казвате на шефа си

От време не време на всеки се случва да изръси някоя глупост пред шефа си. Има неща обаче, които могат да нанесат непоправима вреда на кариерата ви. По-долу са изброени десет фрази, които не бива никога да казвате на или в присъствието на шефа си, пише Askmen.com.

10. “Това не може да стане”
Това е последното нещо, което един шеф би искал да чуе от подчинените си. Показва едновременно липса на желание за работа, незаинтересованост и некадърност.
Вие затова сте там - за да намерите начин “това” да стане. Ако не можете, със сигурност ще има по-напористи колеги от вас, които да могат да го свършат, а тогава защо да ви държат вас?

9. “Не можеше ли да се намери нещо по-добро?”

Не правете подобни коментари за неща, като нови телефони, компютри или за ресторанта, в който ще се проведе служебно празненство. Не се показвайте недоволни и прекалено капризни, още повече, че по този начин омаловажавате усилията, които някой ваш колега (не дай си, боже самият шеф) е направил, за да избере това, което вие критикувате.

8. “Това не е мой проблем”

Когато има проблем, дори и дължащ се на това, че някой друг е оплел конците, то той трябва да бъде разрешен. Ако шефът ви е поверил тази задача, значи ви има доверие и вие трябва да помогнете в ситуацията.

7. “Това не е мое задължение”
Щом шефът ви е наредил да свършите нещо, значи то е ваше задължение, нали?

6. Не задавайте излишни въпроси като “Ама наистина ли трябва да свърша това в такъв срок?”
След като ви е даден срок (или поставено някакво изискване), то има някаква причина за това. Когато задавате въпрос на по-висшестоящите от вас, първо се запитайте дали въпросът ви е уместен, можете ли сами да си отговорите на него и после ангажирайте вниманието им.

5.“Това е фасулска работа”
Подценявате работата си, а и изкарвате всички, които до момента са вършили дадената задача, глупаци. На шефовете също така не им е приятно да слушат, че ви плащат пари, за да вършите “фасулска работа.”

4. “Трябва да се видим в ......”
Добре е да сте в приятелски отношения с шефовете си, но не бива да се натрапвате за извънофисни социални контакти. Не може да му изпратите покана за MySpace/Facebook, или да го каните на гости, на мач и т. н.

3. “Така се натаралянках снощи!”
Дори и да е купонджия, за него това автоматично ще означава, че днес няма да сте в състояние да свършите особена работа. Ако пък не е купонджия, със сигурност изказването ще бъде голяма черна точка за вас, ще създадете впечатление на несериозен човек, на когото не може да се разчита.

2. “За подобна работа би трябвало да се плаща повече”

Никой шеф не обича да му се оплакват и ще бъде прав да ви отговори “Ами тогава напусни и вземай повече другаде”.

Над този въпрос е трябвало да размишлявате, когато сте приемали работата. Ако мислите, че тогава сте направили грешка, търсете си друга фирма или се оплаквайте вкъщи на майка си (жена си/кучето си).

1. Не въздишайте
Това е огромна, огромна грешка. Означава или че сте отегчен до смърт, или че работата не е никак по силите ви. И в двата случая е сигнал, че би било добре да ви заменят с друг, на когото задълженията ще са по-интересни/няма да са толкова тежки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg