Десет неща, които знаем на 40 г., но ни се иска да сме знаели на 20 г.

1685
Десет неща, които знаем на 40 г., но ни се иска да сме знаели на 20 г.

Най-хубавото на това да си на 40 г. е, че си преживял 20-те и 30-те, казва К. Датко, автор в MoneySmart. Когато си на 40 г. и се обърнеш назад, си мислиш за всички онези неща, които ти се е искало да знаеш, когато си бил на 20 г. Има поне десет такива, например:

Студенстките заеми са нещо като лоша среща – забъркваш се с тях като на шега, а после те преследват цял живот. Често тези заеми ги изплащаме до 15 години след студентските години, когато още повече ни е яд, защото виждаме, че голяма част от парите са отишли за неща, които днес считаме за глупости.

Как да инвестираме. Ако когато сте на 20 г., инвестирате 1 долар, когато станете на 65 ще имате 2.5 пъти по-добра възвращаемост, от колкото ако го инвестирате, когато сте на 30 г., 6.5 пъти по-добра печалба, отколкото ако го инвестирате на 40 г., и 18 пъти по-добра, отколкото ако го инвестирате на 50 години.

Новата кола престава да е нова в момента, в който си я купим. К. Датко споделя, че би искал да си върне обратно всички пари, които е похарчил за нови коли, тъй като на 40 г. му се струва, че просто не си е струвало да се лишава от финансова си независимост, за да си ги купува.

Малко пари, инвестирани навреме, могат да дадат голям печалба след време. Удивително е, но дори и малки по размер инвестиции след голям период от време, могат да се разрастнат до значително състояние. Просто повечето хора не се сещат навреме за това.

Нещо, което важи за и за децата, и за инвестирането – не е необходимо да чакате да сте “по-добре финансово”, за да се решите на тях. Така само ще изгубите време, за което после ще съжалявате, че сте пропилели. Датко изчислява, че ако е започнал да инвестира, докато е бил в гимназията, при средно 50 долара на месец, при 10% възвращаемост, е щял да има 212 000 долара на пенсионна възраст.

Книгите, които ви съветват как да забогатеете за най-кратко време, само ви пречат. Тези заглавия са създадени, за да продават книги и др подобни, а не за да ви направят милионери.

Вашата половинка, всъщност, може да е по-разумна с парите, отколкото вие. Вслушвайте се в съветите, които ви дава съпругът/съпругата ви, защото може да се окаже, че те не са били толкова празнословни. А не ви се иска да разберете това, когато сте вече на 40 г., нали?

За разлика от всичко останало в живота, при инвестирането не получавате това, за което сте платили. Когато избирате в кой взаимен фонд да вложите парите си, гледайте какви са таксите – не винаги най-скъпите фондове са най-доходните.

Да живееш на потребителски кредит е като да плуваш с котва, завързана за краката. Днес американците теглят по-малко потребителски кредити, но доста хора се опариха, докато разберат това.

Прекалено многото вещи отнемат от щастието и парите ви. Ако се огледате из къщата си, ще видите страшно много неща, които сте купили през последните 20 г. и които, всъщност, не са ви особено необходими и ще се запитате не е ли имало по-добър начин да изхарчите тези пари.

Това са само някои от нещата, които Датко би искал да е знаел, когато е бил на 20 г. Той дори си задава въпроса “Когато стана на 60 г., какво ли ще ми се иска да съм знаел на 40 г.?”

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg