Днес има изобилие от ресторанти с астрономически цени във всички краища на света. Градовете където са съсредоточни най-голям брой такива, според списание Businessweek, са Лондон, Париж и Ванкувър (последното е малко изненадващо, но е факт).

Според Zagat Survey средната цена на вечеря в ресторант в Осака или Киото е 65 долара на човек, а във Ванкувър и Ню Йорк - 39 долара. Zagat Survey изготви класация на най-скъпите ресторанти в света. Ето и първите десет от тях, всички цени са за един човек.

Gordon Ramsay в Лондон
Това е най-скъпият ресторант в британската столица. Пълната вечеря от седем блюда излиза по 224 долара на човек, като това не включва напитките или 12.5% такса обслужване. По-скромната вечеря от три блюда излиза около 173 долара на човек.
Сред специалитетите са френският деликатес foie gras (гъши дроб, приготвен по оригинална рецепта) с аспержи, пържени миди и октопод в сос пармезан, печени патешки гърди с мед и подпарвки.

Beige в Токио
Намира се на върха на сградата на Шанел в луксозния квартал на Токио Гинза. Предлага традиционна френска кухня, но с японски подправки. Менюто от подбрани гъбени ястия струва 259 долара. Иначе една вечеря излиза на човек 147 долара (с две блюда) или 190 долара (с три). След вечеря клентите получават шоколадчета с формата на копчета Шанел.

Le Pre Catalan в Париж
Най-евтиното ястие е 85 долара, а най-евтиният десерт – 43 долара. Вечеря от седем блюда, включваща скариди в маслинен сос, телешко с пюре с аромат на канела, кафе и млечен шоколадов крем излиза 255 долара (с такса обслужване).
По-евтино е лятното меню – 199 долара.

Misoguigawa в Осака, Кобе и Киото
Мотото на ресторанта е “Френската храна може да се яде и с клечки.” Вечеря там излиза около 162 долара на човек, като луксозното вечерно меню струва 270 долара и трябва да бъде поръчно пет дни предварително. Сред деликатесите са специално приготвени гъби, скариди и филета.

Masa в Ню Йорк
Ресторантът е рай за любителите на суши. Собствениците съветват гостите да носят официални дрехи и да отделят около 3 часа за вечерята си. Главен готвач е известният в Ню Йорк Маса Такаяма.
Атмосферата е релаксираща, храната прекрасна, а сметката от порядъка на 350 долара на човек. Сред специалните глезотии са гарафа саке Kikuhime (400 долара) или бутилка Château Margaux Bordeaux от 1995 г. (1 500 долара).

“C” във Ванкувър
Една вечеря струва около 130 долара. Предлага се риба тон в сос Тартар, пушена сьомга, камбала с подправки, ризото с раци, и др.

L'Escalier в Палм Бийч, Флорида
Пищният ресторант се намира в хотел Breakers. Менюто “Море и планина” представлява вечеря от малки октоподчета печени на огън, рядък вид риба тон и костур на цена 95 долара. Ако пиете вино си пригответе още поне 65 долара.

Joel Robuchon в Лас Вегас
Прочутият френски готвач Жоел Робуш отваря ресторанта в Лас Вегас през 2005 г. Ако спечелите в казиното защо да не дадете 360 долара за менюто от 16 блюда, включващо морски таралежи, картофено пюре с аромат на кафе и телешко на грил.
По-скромното меню от шест блюда струва 225 долара за пържола, костур и сладолед.

The French Laundry в Сан Франциско
За да хапнете в този прочут ресторант, трябва да си направите резервация два месеца предварително. Една вечеря струва около 240 долара, има и вегетарианско меню (пак за 240 долара), като предлаганите ястия са различни всеки ден.

Toque в Монреал
Сервират се най-прочутите ястия от региона на Квебек: френски foie gras, зленчуци и морски дарове.