Десетте неща, които най-често ни пречат да си свършим работата

1932
Десетте неща, които най-често ни пречат да си свършим работата

Ако никога не ви стига времето, замислете се дали не сте жертва на някои от нещата, изброени по-долу. Специализираният сайт CareerBuilder.com обобщава десетте причини, поради които най-често не успяваме да си свършим работата:

1. Прекалено много неща ни разсейват.

Всъщност изненадващото тук е, че хората се разсейват от неща, на които дори не гледат като на пречка. Според изследване на NFI Research 66% от служителите на отговорни постове в американските компании казват, че това, което най-често ги отвлича от работата им, е и-мейлът. Едва след електронната поща те посочват разговори с колеги и телефонни обаждания.

В тази графа те изброяват още сърфиране в интернет, шум, неочаквани срещи, SMS-и.

2. Нямате необходимите ресурси.

Какво имаме предвид – на един дърводелец са му необходими инструменти, на офис работниците компютър и т н. И така, ако от фирмата не ви осигуряват нещата, необходими за вашата работа, нищо чудно, че имате трудности.

И не става въпрос само за материални неща - за вашата работа може да е необходимо колегите ви да ви снабдяват с дадена информация, а те да закъсняват. Не бързайте да ги обвинявате, помислете, че и те може да изпитват същите затруднения като вас.

3. Не знаете какво правите.

Има две причини за това един служител да не знае точно какво и как трябва да свърши – или задачата не му е била обяснена както трябва, или не е бил обучен добре. Но трябва да имаме предвид, че обучението не е всичко – ако човекът няма нужния талант (или образование), то е безполезно.

Заключението от изследване на Gallup Organization, в което са участвали 80 000 мениджъри от 400 компании е, че за да успееш в която и да било сфера, са нужни “талант, богат опит, интелигентност и много силна воля”, като се прави уговорката, че на всичко изброено човек може да се научи, освен на таланта.

4. Просто имате прекалено много работа.

А може би нищо не ви спъва – просто работата ви е прекалено много. Компанията трябва да наеме повече служители, за да бъде ефикасна работата на всички.

5. Не можете да преценявате времето си.

Вие или просто не знаете как да организирате времето си и с кое да се захванете първо, или “ви домързява” и предпочитате първо да свършите по-приятните (или по-лесните) неща, а те не винаги са по-важни. Всъщност би трябвало да се замислите над това, че най-приятно е когато приключим работата в срок, всичко е наред и шефовете са доволни, отколкото обратното.

6. Отлагате.

Според експерти хората обикновено се бавят и отлагат, защото се страхуват, че нещо е прекалено сложно за тях, че ще се провалят и т.н. Така обаче се губи ценно време.

7. Чувствате се подценени.

Ако служителите се чувстват подценени или зле платени, те най-вероятно няма да дават 100% от себе си в работата. Що се отнася до парите, повечето служители се стараят до толкова, доколкото, според тях, си “струва за тези пари”.

Това може да става и подсъзнателно, те просто са разсеяни, не се притесняват да отсъстват от работа и за най-малката простуда, защото просто нямат мотивация.

8. Приоритетите непрекъснато се променят.

Работите съсредоточено върху нещо и идва шефът ви и казва “Остави това за сега и направи първо онова.” Ако се случва често, може да се получи така, че да не успеете да свършите както трябва нито едното, нито другото, като в случая виновни най-вече са шефовете или тези, които очевидно не знаят как да разпределят задачите.

9. Стрес.


Причините за стреса може да са всичко изброено до тук плюс неприятна работна среда, недружелюбни колеги, прекалено много извънредни часове и др. Стресът е един от най-големите проблеми на забързания ежедневен ритъм днес. Той може да доведе не просто до неспособност да свършиш работата си, а и до сериозни здравословни и психологически проблеми, като депресия, сърдечни проблеми и др.

10. Вместо бонус – още работа.

Ако “наградата” за това, че вършите всичко перфектно и спазвате сроковете е, че ви дават още повече работа, то нищо чудно, че не се престаравате.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...