Един от 12 работници в САЩ употребява наркотици, сочи доклад на правителството

1016
Един от 12 работници в САЩ употребява наркотици, сочи доклад на правителството

В доклад на правителството на САЩ се посочва, че един на дванадесет работници признава, че е употребявал наркотици през последния месец, съобщава АП.

Повечето от призналите, че ползват наркотични вещества са служители на пълен работен ден. Най-голям е процентът сред работниците в ресторантите – 17.4% и сред строителните работници – 15.1%. Най-ниският процент – 4% е сред учителите и социалните работници.

През 1997 г. федерално проучване показа, че наркотични вещества се употребяват от 7.7% от работниците в страната, а през 1994 г. 7.6% , но тогава проучванията обхващаха много по-малък брой хора. Сегашните данни, оповестени в понеделник, показват, че 8.2% от работещите в страната са употребили забранени вещества през последните 30 дена.

Проучването е извършено от Държавната администрация за психично здраве и злоупотреба с вещества. Според него, най-разпространеното наркотично вещество е марихуаната.

Психолози определиха резултатите като „тревожни“ и признаха, че в страната няма програми, които да помагат на работниците с този проблем.

Изискването на тест за наркотици е честа практика на работодателите в САЩ. В много фирми тестът (който засича всичко, поето от организма за последните 30 дни, включително марихуана) е задължителен при постъпване на работа, съвсем нормално е и да се правят рутинни тествания на персонала през определен период от време.

Според изследването повечето от призналите за вредния навик са млади хора.

19% от работниците между 18 и 25 години са взели забранено вещество миналия месец, 10.3% са тези между 26 и 34 години, 7% са между 35 и 49 години, и 2.6% между 50 и 64 години. Две трети от призналите са мъже – 6.4 милиона души.

Изследването разглежда и употребата на алкохол. Около 10.1 милиона работещи на пълен работен ден, или 8.8% признават, че през последния един месец им се е случвало поне пет пъти да изпият наведнъж пет или повече питиета.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg