ЕК: Организираната престъпност "рядко" ползва виртуални валути

1858
ЕК: Организираната престъпност

© Pixabay

Виртуалните валути не са особено популярни сред организираната престъпност.

Според доклад на Европейската комисия, употребата на криповалути от организираните престъпни групи е в много малки размери.

ЕК посочва, че организираната престъпност разчита на виртуалните валути „доста рядко”, като основна причина за това е липсата на достатъчно добра експертиза и техническите ограничения, предава CoinDeks.


Докладът заключва, че на база няколко разследвания става ясно, че виртуалните валути изглежда се ползвaт рядко от криминални организации.

„Докато намеренията за използване на виртуални валути изглежда са високи поради техните характеристики ( в частност анонимността), нивото на способност е ниско поради високите технически изискания”, пише в доклада. 

Документът отбелязва все пак, че може и да съществува интерес за финансиране на терористични активности чрез криптовалути, но техническите ограничения отново са факторът, който възпрепятства масовото използване на тези канали.

Авторите на доклада повдигат въпроса, че липсата на обща европейска регулация относно криптовалутите създава предпоставка за липса на ясни данни на този фронт.

Как да купя Етериум?Ето как можете да инвестирате в конкурента на биткойн или в която искате друга криптовалута

Според ЕК, зъдаването на обща база данни, в която да се съхраняват всички потребители на виртуални валути, както и реални адреси на използваните онлайн портфейли, е възможно решение на проблема, което обаче среща критики по отношение на защитата на личната свобода.

„Комисията ще предoстави доклад, който ще бъде придружен, ако е необходимо, от предложения, включващи, когато е уместно, по отношение на виртуалните валути, създаване на централна база данни, където да се регистрира идентичността на потребителите и адресите на техните портфейли, както и форма за деклариране от страна на потребителите, че ползват виртуални валути”, посочват от ЕК.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg