ЕС нареди на Amazon да възстанови 250 млн. евро избегнати данъци

1160
ЕС нареди на Amazon да възстанови 250 млн. евро избегнати данъци

© Amazon

Европейският съюз нареди на Amazon да плати 250 млн. евро глоба заради нелегални данъчни преференции, получени от Люксембург.

„Люксембург е дал нелегални данъчни преференции на Amazon. В резултат на това, почти три четвърти от печалбата на Amazon (в Европа) не е обложена с данъци”, посочи днес Маргрет Вестагер, европейският комисар по конкуренцията, предава CNN.

Така на Люксембург ще се наложи да възтановява неплатените данъци от американската компания, чиято централа в ЕС е в малката офшорна държава.

Amazon отричат да са били третирани специално от Люксембург и посочват, че са плащали данъци „в пълно съответствие - както с люксембургското, така и с международното данъчно законодателство”.

„Ще проучим решението на комисията и ще обмислим нашите правни възможности, включително и обжалване”, посочват от компанията в изявление. 

ЕК посочва, че Люксембург нерегламентирано е помагала на Amazon 8 години, като е позволила компанията да се раздели на две. Едната част от Amazon е печелила пари чрез продажба на стоки онлайн, докато другата част е представлява холдингова компания, която събира приходите от авторски и лицензионни възнаграждения, свързани с бранда.

Само първата компания е плаща данъци в ЕС, докато втората е функционирала без служители, офиси и каквито и да е било бизнес активности.

По думите на Вестагер, споразумението между Люксембург и Amazon не отговаря на икономическите реалности и води до много по-ниски разходи за данъци.

„На Amazon е било разрешено да плаща четири пъти по-малко данъци спрямо местните компании, подлежащи на същите национални данъчни правила”, казва Вестагер.

Правителството в Люксембург посочва в отговор на решението, че не счита своето споразумение с Amazon за нелегално.

„Amazon са облагани с данъци в съответствие с данъчните правила, приложими към съответния период”, се казва в изявлението на правителството на страната.

ЕС подхваща Amazon за данъчни облекчения в ЕвропаПоредна американска компания попада на мерника на Европейския съюз поради подозрения за нерегламентирани данъчни отстъпки

Решението на ЕК поставя председателя на комисията Жан-Клод Юнкер в доста странна ситуация.

По времето, когато Amazon са постигнали тази договорка, Юнкер бе премиер и финансов министър на Люксембург. Така излиза, че Юнкер е участвал в тази договорка на времето, а сега я преследва чрез институцията, която оглавява.

ЕК започна разследването на данъчната стратегия на Amazon в края на 2014 г.

През последните години Брюксел погна сериозно големите корпорации, които търсят начини да избягват данъци в ЕС.

Най-яркият пример е с Apple. През миналата година ЕС нареди на Ирландия да възстанови неплатени данъци от Apple в размер на 13 млрд. евро.

Нещо което не се е случило и до ден днешен, което провокира Маргрет Вестагер да обяви днес, че ЕК ще изправи пред съда Ирландия, за да я накара да изпълни решението, предава Financial Times. 

През 2015 г. ЕК нареди на Fiat Chrysler и Starbucks да възстановят съответно 20 и 30 млн. евро неплатени данъци.

ЕК продължава с разследването си относно данъчната стратегия на McDonald’s, чиято централа в ЕС също се намира в Люксембург.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg