ЕС подхваща Amazon за данъчни облекчения в Европа

797
ЕС подхваща Amazon за данъчни облекчения в Европа

© Amazon

Поредна американска компания попада на мерника на Европейския съюз поради подозрения за нерегламентирани данъчни отстъпки. Този път компанията е гигантът Amazon.com Inc, чиито сериозни пазарни постижения привлекоха вниманието на европейските регулатори, предава Bloomberg. 

Герт-Ян Копман, който оглавява звеното към Европейската комисия, което наложи на Apple глоба за неплатени данъци в размер на 13 млрд. евро, посочи по време на конференция в Брюксел, че ЕС проследява методи, които застрашават конкуренция в рамките на Общността. 

„Притеснени сме, че компания, която е в съществена позиция да намалява данъчната си база и да навлиза на нови пазари, увеличавайки мащаба си, може да го прави по- бързо, отколкото някои от конкурентите си“, казва Копман в отговор на въпрос, свръзан с разследването на Amazon от страна на ЕС.

Той посочва, че става дума за „вътрешна форма за финансиране, която позволява много сериозно разрастване“.

Amazon и веригата за бързо хранене McDonald's Corp. вероятно са следващите, с които ще се захване ЕС, който води битка с предоставянето на държавна помощ на тези компании под формата на преференциални данъчни ставки.

И двете американски компании се разследват поради финансовите им договорки с Люксембург – офшорна зона с репутация на дестинация, готова да предложи специални условия, за да привлича инвестиции.

Проверката на ЕС е свързана и със стандартните процедури, които често практикуват компаниите с международен бизнес. Те прехвърлят милиарди евро в офшорни зони, далеч от юрисдикцията на пазарите, в които генерират приходите си, като по този начин намаляват данъчната си база и респективно имат доста по-малък принос към икономиките, в които развиват бизнеса си.

По думите на Компан, ЕС проверява 300 компании, като поставя приоритет при тези с най-големи възможности за нарушаване на конкуренцията.

Европейският съюз вече има богат списък с големи компании, попаднали под неговите проверки. Сред тях са Apple, Starbucks, Fiat, Amazon, McDonald's, Engie, като ЕС разследва и данъчната политика на Белгия (офшорна зона), за която се смята, че е предложила данъчни отстъпки на над 30 международни корпорации.

Политиката на ЕС започва да дава резултати. Страни, като Ирландия и Люксембург, са притиснати да изменят данъчната си политика (глобата, наложена на Apple, е именно за данъчни отстъпки, получени от Ирландия). 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg