Eвроинс Иншурънс Груп готви търгово предложение за Евроинс

1024
Eвроинс Иншурънс Груп готви търгово предложение за Евроинс

Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ) ще отправи търгово предложение за придобиване на акциите на миноритарните акционери в българското си дъщерно дружество - ЗД Евроинс АД, в което холдингът притежава 90.07% от капитала и чийто акции се търгуват на Българската фондова борса (БФБ), съобщават от холдинга.

Търговото предложение ще бъде внесено за разглеждане в Комисията за финансов надзор в законовия 14-дневен срок след преминаването на границата от 90% от  капитала, става ясно от съобщението.

Евроинс Иншурънс Груп АД увеличи дела си в ЗД Евроинс до над 90% на 31 март тази година.

Обект на търговото предложение ще бъдат малко над 1.6  млн. акции на ЗД Евроинс, или около 9.9% от капитала на дружеството.

Цената, която ще бъде предложена на миноритарните акционери, ще бъде определена съгласно изискванията на Закона за публичното предлагане на ценни книжа и оповестена публично след одобрение на търговото предложение от КФН.

Ако предложението бъде прието, мажоритарният акционер възнамерява да отпише ЗД Евроинс от БФБ.

“Целта е ЕИГ и неговият мажоритарен собственик-Еврохолд България, да консолидират максимално участието си във всички свои дъщерни дружества в Югоизточна Европа“, посочва Йерун Ван Льовен, главен оперативен директор на застрахователния холдинг.

ЕИГ притежава между 98 и 100% от капитала на другите си подразделения в България („Евроинс Живот“ АД, „Евроинс -Здравно Осигуряване“ АД и „ЗД ЕИГ Ре“ АД), Румъния, Украйна и Македония. „Еврохолд България“АД притежава 100% от капитала и на Евролийз Груп, Авто Юнион и Евро-Финанс.

„В случай че миноритарните акционери приемат предложението ни, заинтересованите от развитието на ЗД Евроинс ще могат да го следят чрез представянето на публичната компания Еврохолд България, чийто акции се търгуват на борсите в София и Варшава, и в  чийто отчети се консолидират резултатите на всички застрахователни дружества от групата на ЕИГ. Наблюдаваме позитивни тенденции на българския капиталов пазар и се надяваме те да продължат, за да може Еврохолд България  да използва неговите възможности“, добавя Йерун Ван Льовен.

Вчера акциите на Евроинс поскъпнаха с 4.17% на БФБ-София, затваряйки на цена от 1.250 лева за брой. Книжата на Еврохолд България също затвориха на зелено, добавяйки 3.22%, до 0.898 лева за лот.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg