Гениалните инвеститори

1461
Гениалните инвеститори

Кое е онова, което разграничава милиардерите от милионерите сред инвеститорите? Какво повече имат те, което обикновените хора нямат? Има ли нещо друго освен късмет и куп пари, което да ги отличава?

Големите инвеститори са оказали голямо влияние на начина, по който инвестират всички останали, пише списание Businessweek. Всеки един от тях е открил нещо, преди другите да го видят и да започнат да се възползват от него. Методът на Уорън Бъфет за инвестиране в подценени компании днес е популярен, но не е бил тогава, когато той започва за първи път да търгува по този начин. Дейвид Шоу пръв започва да използва компютърни програми, разработени от специалисти, които осъществяват сделки за частица от секундата - нещо, което сега правят всички хедж фондове.

Много от топ инвеститорите днес са на върха, просто защото са били първи в нещо. В началото на кариерите си те са правили неща, с които са се разграничавали от множеството. Това разграничаване изисква много кураж, особено на финансовия пазар.

Повечето от тези хора учудват и с различни позиции по политически идеологии, чудатости в характера и странни хобита. Някои от тях не се набиват много на очи, но други като Бъфет и Бил Гейтс обичат да занимават обществото собствената си гражданска позиции.

Понякога техните странности карат останалите да се замислят доколко са с всичкия си. В някои случаи техните действия са много странни, изглежда като че ли те нарочно правят това, което всички останали играчи на финансовия пазар избягват. Например, Кен Хийбнър , който е мениджър на взаимен фонд.

Той започва да купува акции на компании на недвижими имоти, тогава когато никой не го прави, а по-късно ги продава, когато са най-търсени и непосредствено преди да започне кризата в сектора. Друг пример е Джон Богъл, който ядоса всички на Уол Стрийт с критиките си към високите такси на взаимните фондове.

Друга отличителна черта на топ инвеститорите е, че те мислят в дългосрочен план. Те имат точна представа за това колко ще струва дадена инвестиция след определен период от време и се придържат към нея, като не се притесняват от клюки или новини.

Мисленето в дългосрочен план е от решаващо значение тогава, когато не те оценяват в период на месеци, а на десетилетия. Няма смисъл в това да си звезда за един ден - трябва да се задържиш на върха в продължение на много години.

През 1970 г. репутацията на взаимните фондове доста пострада при жестоката доминация на биковете на пазара. Тогава много инвеститори загубиха спестяванията си и обвиниха взаимните фондове. Тогава Темпълтън върна отново доброто име на фондовете, благодарение на перспективно мислене и акцентиране на диверсификация в чужбина.

Топ инвеститорите обикновено са активни в продължение на няколко десетилетия. Те могат да преживеят всякакъв тип сътресения – войни, икономически хаос и т. н.

Не всички от тях са направили богатството си, като са купували и продавали ценни книжа. Някои като Джордж Сорос са забогатели от търговия, но и за това се иска независимо мислене. Сорос разбира здравия разум, но има достатъчно добър усет, за да не се вслушва в него, когато трябва. Той натрупва милионите си, като се опълчва срещу централните банки в света.

Доколко проявяват постоянство тези инвеститори? Имат ли някаква постоянна стратегия, към която се придържат? Трудно е да се каже. Businessweek цитира финансовия експерт Герасимовиц, който казва, че всеки един от тях е успял, защото е имал своя философия, която винаги е прилагал във всички аспекти на портфолиото си и никога не се е отклонявал.

Това може и да е вярно, но все някога им се е налагало да променят нещо в тактиката си. Все пак Бъфет от 1964 г. не е Бъфет от 2007 г., дори и някои от принципите му да остават непроменени.

Едно е сигурно. Онова, което важи във всички времена, е силата на късмета. Дори и най-добрите понякога са грешили, дори и те са имали моменти, в които им се е искало да се върнат назад във времето и да променят нещо. Тук помага друга задължителна черта – способността да се адаптираш. Няма нищо лошо в това да грешиш, ако се учиш от грешките си. А на нас ни остава единствено да се учим от техния опит.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg