Георги Ангелов: Трябва да инвестираме в човешкия капитал

2103
Георги Ангелов: Трябва да инвестираме в човешкия капитал

В дългосрочен план, един от най-важните фактори за ускоряване на икономическия растеж на България е човешката сила. Всичко друго – машини, инвестиции и т.н., можем да осигурим. Хората не можем да удвоим като бройка.

Можем обаче да увеличим нивото на знания и компетенции, с други думи, можем да инвестираме и да променим образователната система в страната. Тя произвежда човешкия капитал. Това заяви Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество", по време на форума Шумът на парите.

По наблюденията на икономиста, 1/3 от тези, които излизат на пазара на труда, всъщност не са подготвени.


Това е проблем, тъй като не можем да ги включим в сектори, при които има растеж. В този смисъл, това е най-важната структурна реформа. От учебните заведения трябва да излизат хора, които са готови да се реализират на пазара на труда и да се обучават в конкретни специалности, смята Ангелов.

По думите му от това зависи докъде ще стигнем като ниво на доходи, заплащане и като интерес за инвеститорите.

Много инвеститори идват и казват: искаме 300 инженера. Когато нямаме, те отиват другате, обясни Ангелов. Той посочи, че все повече сектори ще изпитват проблем. Даде пример с компания, която има завод в населено място Х, но не може да отвори втори, защото няма достатъчно хора там. Затова трябва да отвори завода в друго населено място. Ако не намери подходящо, си тръгва.

Специалистът е категоричен, че когато човек не работи, няма образование, той тежи на системата, тъй като е на социални помощи. Тези хора с нищо не допринасят. Ако ги включим на пазара на труда, ще увеличим инвестициите и доходите в дългосрочен план, смята Георги Ангелов.

В краткосрочен план той посочи, че има няколко проблема. Един от тях е свързан с банките. Вече го няма проблемът с кредитирането, който бе налице при прегледа на активите им.
Вече имат прекалено много пари и няма какво да ги правят. Държат отрицателна лихва, тъй като имат голям резерв. Затова искат да отпускат повече кредит. За да има повече кредитиране, необходими са по-добри бизнес условия, обясни икономистът.

Той отбеляза, че бизнес средата може да се подобри, като се намалят административните, бюрократичните и корупционните пречки. Така проектите ще стартират по-бързо.
Чакането за разрешителни е едно от нещата, които най-силно плашат инвеститорите, категоричен е Ангелов и допълни, че за да бъде България конкурентоспособна, трябва да сме безпощадни към бюрократичните и административните пречки.

Всичко ненужно трябва да се премахне, поне да се спазват стриктно установените срокове, за да имат инвеститорите яснота по въпроса, смята той.

Друг фактор, който е ключов за икономическото развитие, е външният поглед към България. Според Ангелов трябва да се работи върху подобряването на кредитния рейтинг. През 2014 г. рейтинговата агенция на два пъти понижи рейтинга на България и до този момент той не е повишен.

В краткосрочен план това е най-важната цел – да убедим агенцията да ни върне кредитния рейтинг. Има конкретни изисквания за това, част от които са изпълнени, каза икономистът.
Друг проблем, който трябва да бъде решен, е фактът, че България е в черния списък на Европейската комисия за страни с макроикономически дисбаланс.

Георги Ангелов смята, че трябва да се спре тенденцията на негативни доклади за страната ни.

Едно от най-големите неща, които ще стимулират икономиката, е влизане в чакалнята на Еврозоната и в Шенген. Тези две неща ще са категоричен признак, че ни имат доверие.
Ако си спомняте през периода 2005-2007 как се ускори рязко притокът на чужди инвестиции, защото подписахме договор за присъединяване. Създаде се оптимизъм. Тези три години имахме 12 млрд. евро приток на чужди капитали, обясни икономистът.

Той допълни, че трябва да направим всичко необходимо, за да текат реформите у нас, за да бъдем в крак с развитието в Европейския съюз. Ясна е корелацията между ЕС и България, ако там всичко върви добре и ние ще сме добре. 

Спонсори на проявата през 2017 г. са Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network.

Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да намерите на https://profit.bg/forum/ или във Facebook.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2017

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg