Големият секс проблем на Япония достигна 67-годишно дъно

47432
Големият секс проблем на Япония достигна 67-годишно дъно

© Pixabay

Откакто през 1950 година Япония започва да следи нивото на новородените в страната, броят им никога не е бил толкова нисък, колкото днес.

Нови данни от Министерството на вътрешните работи и съобщенията сочат, че населението се свива с 170 хил. деца на годишна база, до общо 15.71 млн. деца, което е и най-ниското измервано ниво до сега, пише The Japan Times, цитирани от businessinsider.com.

Така това е 36-ата поредна година на спад на населението в страната.


Японската криза по отношение на раждаемостта не е ново явление. Фактът, че по-възрастното население започва да си отива, а младото поколение не създава семейства, които да остават след тях, кара икономистите да смятат, че Япония показва всички признаци на „демографска бомба с часовников механизъм”.

Без никаква намеса, японската икономика ще продължи да се свива.

„Ще продължим да полагаме усилия в подкрепа на отглеждането на деца”, заявява здравният министър на страната Ясухиса Шиозаки още в края на миналата година. 

Раждаемостта в Япония е една от най-ниските в света, като коефициентът на плодовитостта пада до 1.4 раждания на една жена. Според социолозите, дадена страна успява да се възпроизвежда, ако ситуацията е на ниво от поне 2.1 раждания на жена. Страните, които се намират под този праг, стават свидетели на спад в броя на населението, точно както Япония.

Тенденцията донесе и нов антирекорд в страната: според данните, японските деца заемат едва 12.4% от населението на страната. Това е 43-ата поредна година, в която делът на децата отчита свиване, като Япония остава на дъното по този показател в класацията, обхващаща всички страни с поне 40 млн. население.

Други страни, където има проблем с раждаемостта, са САЩ (1.87 раждания на една жена), Дания (1.73 раждания), Китай (1.6 раждания) и Сингапур (0.81 раждания). В България коефициентът за плодовитост е 1.54, но нашият проблем е вследствие от масовата емиграция – бел. ред.

Проучване от 2016 г. показва, че близо 70% от неженените мъже и 60% от неженените жени в Япония не се намират във връзка. Данните излизат на фона на това, че повечето хора в страната твърдят, че в в крайна сметка планират да се оженят някой ден.

Как ще изглежда България през 2020 г.?През 2020 г. населението на България ще падне под 7 млн. души - при запазване на сегашните негативни тенденции.

Япония предприема мерки, които целят повишаването на коефициента на плодовитост до 1.8 раждания в срок до 2025 г.

Така например в страната е възприето момчетата да си играят с кукли, за да бъдат подготвени да станат бащи. Паралелно с това, правителството организира събития за „бързи срещи”, за да подпомогне младите хора да срещнат половинката си.

Междувременно, ситуацията провокира Япония да осъзнае важността на иновациите повече от всякога, особено технологиите, свързани с роботика. Без младежи, които да вършат работа, навярно машините биха били следващия най-добър избор.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg