Горанов: България може само да спечели от влизане в еврозоната

1086
Горанов: България може само да спечели от влизане в еврозоната

© МФ

„Нашата принципна позиция е, че от влизането в ERM 2 и присъединяването към еврозоната България може само да спечели. Ние ще поддържаме тази теза и ще се стремим да убеждаваме нашите партньори, че имаме още много път, но влизането в ERM 2 би било добра оценка за усилията, които българското общество полага и за доверието, което то има в общоевропейската идея".

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов на конференцията за представяне на специфичните за страната ни препоръки от доклада на ЕК в рамките на Европейския семестър 2017 г.

Събитието бе организирано днес от Представителството на Комисията в България, като срещата беше с участието на Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК за еврото и социалния диалог, отговарящ също за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите.

Министър Горанов коментира още, че при новите реалности пред ЕС, като отговор на брекзит, би трябвало да се постави на анализ въпросът за по-бързата консолидация на държавите, но това не трябва да е за сметка на тези, които още не са готови за еврозоната.

Той каза, че само номиналните критерии за членство не са достатъчни - тях вече от 2-3 г. нашата страна ги изпълнява, а трябва да се води дискусия с политиците в Европа дали засилването и разширяването на еврозоната не трябва да бъде поставено като приоритет на фона на глобалните процеси в света.

Владислав Горанов увери, че страната ни ще продължи консултациите както с ЕК и ЕЦБ, така и с големите държави членки на еврозоната, като само желание от наша страна не е достатъчно за присъединяването ни. „Надявам се, че можем да коментираме с колегите едно ускорено присъединяване към ERM 2. Това е нашето желание, а каква ще е реакцията на тези държави - предстои да видим", анонсира министърът.

„Резервите на нашите партньори са били винаги по отношение на реалната конвергенция - критерий, по който ние все още сме далеч, въпреки че сме напреднали през последните години.

„Повечето държави, които се присъединиха към еврозоната в последните години, са го направили при съотношение на БВП на глава от населението към средния за Европа, някъде около 70%, а ние, за съжаление, сме някъде на около 48% - 49%", обясни министърът.

В. Горанов: Ще влезем в еврозоната с тиха дипломация„Ще продължим съвместните усилия с БНБ за по-нататъшна интеграция във финансовите структури в ЕС - еврозоната и банковия съюз.

Валдис Домбровскис посочи в своето изложение, че България върви към еврозоната, като е необходимо страната ни да се присъедини към валутния механизъм. „2.9% е ръстът на икономиката на България за последната година, което е доста над средното ниво за ЕС, а прогнозата за следващата година също е висока.

Вие изцяло спазвате условията на договора за стабилност  - 26-27% ръст от БВП спрямо средния за ЕС, който е 85%. Ускорението, което България е набрала, е много добро, защото ще доведе до повишаване на стандарта на живот, работната заплата и пенсиите", каза още заместник-председателят на ЕК.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg