Горанов: Приемането на еврото ще ускори ръста на доходите

1222
Горанов: Приемането на еврото ще ускори ръста на доходите

© МФ

Приемането на еврото ще позволи на България да настигне по доходи по-бързо останалите държави от еврозоната. Товa посочи министърът на финансите Владислав Горанов пред bTV.

По думите му, страната ни със сигурност изпълнява всички номинални критерии както за влизането във валутно-курсовия механизъм ERM II, така и впоследствие за замяната на лева с евро.

Финансовият министър поясни, че за разлика от приемането в Шенген, тук няма политически критерии, а главният аргумент, който се дебатира, е дали, освен номиналните критерии, сме постигнали и нужното ниво на реална конвергенция.

По негово мнение реалната конвергенция не би трябвало да е пречка пред България, даже напротив: „Ако бъдем допуснати в този клуб, ние ще се доближим по доходи много по-бързо до останалите държави от еврозоната. Затова ще продължим да настояваме, но и да си решаваме домашното,“ каза Горанов.

Министърът обясни, че темата е деликатна и че някои от партньорите в ЕС, които са членове на еврозоната, не са склонни този дебат да се води на много висок глас.

Власислав Горанов говори и за доброто представяне на икономиката и увеличението на доходите. Министърът даде пример с двукратното увеличение на пенсиите, запазването на данъците и увеличението на заплатите, което ще продължи.

На въпрос на водещия какво означават „700 млн. лева повече за персонал във всички сектори“, министър Горанов отговори, че „на практика, почти всички сектори, които се финансират от бюджета, ще получат увеличение – някои заради ефекта от минималната работна заплата, други заради реалното увеличение в сектор сигурност и в сектора, свързан със средното образование.“

Той уточни, че „в резултат на всичко това, както и на успокоението в обществото, потребителското доверие расте, потреблението расте и през 2016 г., след последните данни на националната статистика, сме четвърти по растеж в Европа с 3.9%.“

Според министър Горанов този растеж се усеща „и по парите, които харчим, и по ръста на доходите, който в последните месеци е почти двуцифрен“, но поясни, че това се отнася за активното и по-добре работещото население.

Как ще се представя икономиката ни в периода 2018-2020 г.?Потреблението ще бъде в основата на доброто представяне на българската икономика

За увеличението на средствата в сектор сигурност финансовият министър припомни, че ако някъде има целенасочено увеличаване на доходите в бюджетната сфера през последните години, това е именно в системата на МВР.

Независимо от това, коментира още той, системата не може да остане без никакво увеличение, и допълни, че с ресорния вицепремиер Каракачанов и министър Радев ще бъде обсъдено едно диференцирано увеличение, което действително да засегне полицаите на терен.

Министър Горанов уточни, че е още рано да се навлиза в технически детайли, но в номинална стойност към момента може да се говори за 55 млн. лева повече разходи за персонал в системата на МВР.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg