И принтерите ни шпионират

2879
И принтерите ни шпионират

© pixabay.com

Принтерите оставят върху хартията невидими за човешкото око жълти точки. От тях на всеки отпечатан лист се формира изображение. В него е зашифрован серийния номер на принтера и датата на печат. По този начин един дешифровчик може да определи къде и кога е бил разпечатан един или друг документ, пише ubergizmo.com.

Както сами се досещате, тази скрита функция отдавна е известна. Още преди 13 години информацията бе официално потвърдена от Xerox. Преди няколко дни обаче, благодарение на жълтото изображение, американското правителство успя да хване шпионин.

25-годишната Риалити Ли Винър, която изпълняваше поръчка на Агенцията за национална безопасност на САЩ, разпечата и занесе в дома си секретен документ. Впоследствие тайната информация била публикувана в сайта Intercept.

ФБР открива източника и анализира изображението върху хартията. По него стигнали до Риалити. Било установено, че документът е разпечатан на 9-и май 2017 г в 6:20 часа. Редом до тази информация стоял зашифрован уникалният идентификатор на принтера. Така Бюрото арестувало Риалити.

Този метод на стенографиране масово се е използвал в Япония, откъдето впоследствие се разпространява и в цял свят. Освен това в някои страни е забранено да се използват устройства без такива жълти маркировки.

За да видят точките, трябва да вземете лупа и да насочите светодиодна светлина със син цвят към листа. В оптималния случай ви трябва уред, който умее 30 пъти да увеличи образа.

Таен екип на Apple разработва сензационна медицинска технология Apple е наел малък екип от инженери по биомедицина, които работят в необявен офис в град Пало Алто, на километри от централата на компанията

Анализаторът Тим Бенет твърди, че този метод може да се използва при обикновените граждани с цел проверка на истинността на документите.

Например клиент ви предлага съвременна технология. Чрез жълтата маркировка може да разберете дали случайно парченцето хартия не е лежало в нечии чужди шкафове в продължение на години.

В друг случай, ако някой ви представи стар договор, точките по него може да говорят за това, че е разпечатан преди седмица…

За да реализирате на практика дешифроването, може да използвате специален интерактивен инструмент, който предлага сайтът Electronic Frontier Foundation.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg